SREBRENIK

Završena manifestacija "Otvoreni grad umjetnosti": Srebrenik bogatiji za 25 umjetničkih djela

Kulturne programe pratio je veliki broj posjetilaca

Piše: O. M.

29.8.2018

Ispraćajem likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva spuštena je zastava na tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Otvoreni grad umjetnosti – Srebrenik 2018” (OGUS). Riječ je o manifestaciji s tradicijom dugom više od četiri decenije, zahvaljujući kojoj je Srebrenik u proteklih desetak dana bio glavni centar kulturnih dešavanja na području Tuzlanskog kantona.

U sklopu ove manifestacije, na ljetnoj pozornici u srednjovjekovnoj tvrđavi od 18. do 26. avgusta organiziran je niz koncerata te pozorišnih predstava i drugih kulturnih događaja, koje je pratio veliki broj posjetilaca.

Kulturne programe pratio veliki broj posjetilaca

Ova tradicionalna manifestacija usko je povezana sa srednjovjekovnom tvrđavom u Gornjem Srebreniku, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 15. februara 1333. godine u Povelji - ugovoru bosanskog bana Stjepana II Kotromanića s Dubrovačkom republikom.

Zahvaljujući OGUS-u, srednjovjekovna tvrđava krajem avgusta svake godine predstavlja otvorenu pozornicu za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, muzike, glume do svih ostalih umjetnosti.

U sklopu ovogodišnjeg OGUS-a održana je i Likovna kolonija, u kojoj je učestvovalo 13 umjetnika iz zemalja regiona i Njemačke, koji su fundus galerije OGUS-a obogatiti za 25 slika. Pokrivitelj OGUS-a je Općina Srebrenik, a tehnički organizator svih sadržaja Centar za kulturu i informiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.