TUZLA

Dok čekaju penziju, mnogi preživljavaju uz pomoć javne kuhinje

Narodna kuhinja „Imaret“ u Tuzli: Mnogi nemaju drugog izbora

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ

30.9.2018


Rasema Mujić iz Tuzle već godinu i po svakodnevno dolazi u „Merhametovu“ Narodnu kuhinju „Imaret“. Nekad je radila kao sekretarica u firmi „Siporex“, ali zbog privatizacije ostala je bez posla, a uvjeta za penziju još nema.  

 Raznovrsni obroci

- Živim sa sinom koji je nezaposlen i prinuđena sam da dolazim ovdje. Zadovoljna sam uslugom, obroci su raznovrsni i kvalitetni – kaže Mujić.


Mujić: Korisnica već godinu i po

Rasema nije usamljen slučaj, poput nje puno građana dolazi u narodnu kuhinju jer drugog izbora nemaju.

Narodna kuhinja „Imaret“ ima 17 punktova, u Tuzli, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji. Postoje i zahtjevi za formiranje punktova u Kiseljaku, ali ključni problem je nedostatak prostora i finansija.

- Svaki dan pripremamo 2.400 obroka. Imamo korisnike koji nisu u stanju da dođu do Narodne kuhinje zbog bolesti ili nedostatka novca pa njima dostavljamo pakete - kazala je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

Finansijsku pomoć dobivaju od Vlade TK, Grada Tuzle i općinskih vlasti u kojima imaju narodne kuhinje, ali većinu prihoda ostvaruju zahvaljujući donacijama.

 Kupili mašinu

- Najpotrebnije su nam osnovne životne namirnice, tjestenina, grah, riža, hljeb. U kuhinji imaju dovoljne količine mesa budući da su za Kurban-bajram dobili oko 100 tona, a godišnje nam je dovoljno 60 tona. Budući da imamo taj višak, odlučili smo uz pomoć donatora kupiti mašinu za preradu mesa i pravimo kobasice. Na taj način korisnici vikendom, kad kuhinja ne radi, na raspolaganju imaju suhe obroke – kaže Husanović.

Husanović: Potrebne namirnice


 Ko su korisnici  

Svi oni koji su u stanju socijalne pomoći mogu postati korisnici Narodne kuhinje. Korisnici mogu biti i penzioneri s minimalnom penzijom, ali i osobe koje se vode na evidenciji nezaposlenih na Birou za zapošljavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.