INTERVJU

42 godine duga tradicija obavezuje nas na jače reforme

I dalje ostajemo posvećeni provedbi Bolonjske deklaracije, harmonizaciji obrazovanja, kaže dr. Hadžigrahić

Prof. Dr. Hadžigrahić: Integriranost ostavlja velike mogućnosti. Lejla Ilić-Osmančević

Razgovarala: Lejla Ilić-Osmančević

6.1.2019

Univerzitet u Tuzli osnovan je 1976. godine i u to vrijeme bio je uglavnom tehnički orijentiran i oslonjen na lokalnu industriju u ekspanziji. Nedavno je obilježena godišnjica, što je bio povod za razgovor s rektoricom prof. dr. Nerminom Hadžigrahić. 

- Iza nas su 42 godine kako smo počeli s radom. Te 42 godine tradicije nas obavezuju da jače provodimo reforme, pokrećemo nove studijske programe. To nas, također, obavezuje na intenzivniji naučnoistraživački rad, na osnivanje instituta, podmlađivanje nastavnog kadra i uspostavljanje što boljih veza s okruženjem i pružanje što boljih uvjeta za studiranje – kaže rektorica.

Studijski programi  

Gdje je Univerzitet danas? 

- Naš Univerzitet danas ima 12 fakulteta i Akademiju dramskih umjetnosti, na kojima studira blizu 10.000 studenata. Nastava se odvija na 40 studijskih programa prvog, 40 programa drugog i 15 programa trećeg ciklusa studija. Do sada je diplomiralo 40.000 studenata. Prošle godine je promovirano 1.320 diplomanata. Do sada je odbranjeno 2.726 magistarskih radova, a prošle godini 200 magistara nauka. Tokom proteklih godina promovirali smo oko 800 doktora nauka iz različitih oblasti.

Koji su to izazovi s kojima se danas suočavate?

- Premda su se sve dosadašnje reforme od integracije Univerziteta pa do uređenja svakog ciklusa studija pokazale uspješnim, i dalje činimo sve kako bismo ubrzali reforme i postigli najbolje rezultate. Pokrenuli smo nove studijske programe na sva tri ciklusa studija, jer smo svjesni činjenice da moramo pratiti potrebe tržišta i nove trendove. Potpisali smo, i na to smo jako ponosni, jedan trilateralni sporazum s Univerzitetom u Jeni koji će rezultirati zajedničkim master programom. Manjkavost predstavlja i nedovoljan naučnoistraživački rad.

Koje su prednosti u odnosu na konkurenciju?

- To je integriranost koju imamo, 12 fakulteta i Akademija dramskih umjetnosti čine jednu cjelinu. Ta integriranost nam omogućava multidisciplinarne i interdisciplinarne studije i otvara velike mogućnosti. Tokom ove godine potpisali smo oko 30 bilateralnih i više od 40 sporazuma o saradnji u okviru Erasmus plus i Mevlana programa s univerzitetima u Novom Sadu, Puli, Indoneziji. Ti sporazumi o saradnji nam otvaraju mogućnost za mobilnost studenata i nastavnika, što je naša prednost. Ono što nas posebno raduje je veći broj gostujućih nastavnika i studenata. 

Daljnji razvoj  

Na čemu ćete zasnivati strategiju daljnjeg razvoja?

- I dalje ostajemo posvećeni provedbi Bolonjske deklaracije, harmonizaciji obrazovanja, uključivanje u tokove evropskog prostora visokog obrazovanja. Nastavit ćemo s inoviranjem postojećih studijskih programa s uvođenjem novih, nastavit ćemo i dalje raditi intenzivno na internacionalizaciji Univerziteta. Naša želja je pokretanje studijskih programa na engleskom jeziku.

 Imenovanje prorektora

Kada će biti imenovani prorektori?

- Prorektori će biti imenovani tokom januara. Prema Statutu njih su tri, u novom prijedlogu Statuta tražili smo i mogućnost da se imenuje prorektor za osiguranje kvaliteta jer smatramo to značajnim segmentom rada. Imenovanje prorektora bit će jedno od rješenja u cilju efikasnosti rada Univerziteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.