TUZLA

Dijaspora voli novogradnju zbog ugrađenih kalorimetara

U naselju Stupine trenutno se grade tri zgrade, u Mosniku dvije, a novi objekti niču i u Zlokovcu, Slatini i Slavinovićima

U naselju Stupine gradi se stambeno-poslovni kompleks. L. Ilić-Osmančević

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

6.2.2019

U Tuzli je stanogradnja u ekspanziji, a trenutno je u izgradnji deset stambenih objekata na nekoliko lokacija. U naselju Stupine trenutno se grade tri zgrade, u Mosniku dvije, također gradi se na Zlokovcu, Slatini i Slavinovićima.  

Zadovoljni prodajom

Zapadni dio grada koji je oduvijek važio za neatraktivnu lokaciju konačno je počeo da dobiva novi, ljepši izgled, prvenstveno zbog novoizgrađenog „Bingovog“ centra. Interes za taj dio grada je povećan, a uglavnom se traže dvosobni stanovi od 32 do 40 kvadrata te trosobni od 50 do 66 kvadrata.

Prekoputa „Bingo City Centra“ firma „Tehnograd Company“ pravi zgradu u kojoj se prodaju dvosobni i trosobni stanovi. Cijene idu već od 1.649 KM po kvadratu.

U naselju Stupine u Tuzli užurbanim tempom gradi se stambeno-poslovni kompleks „Ušće“, a tuzlanska firma „Tim gradnja“ gradi ovaj objekt u kojem će biti oko 132 stana.

- Zadovoljni smo prodajom, do sada je prodato 90 posto stanova. Kupci uglavnom traže manje stanove, ali s više soba, što je ponekad teško spojiti. Cijene se kreću od 1.750 KM pa do 2.150 KM po kvadratu s PDV-om - ističe Edin Dedić, direktor „Tim gradnje“.

Kompleks je podijeljen u dvije lamele, jedna će imati 15, a druga osam spratova. U planu je da budući moderni objekt u tuzlanskom naselju Stupine bude završen krajem juna 2019. godine.

Rehić: Traže se manji stanovi. L. Ilić-Osmančević

Agent za nekretnine Emir Rehić ističe da građani najviše traže manje dvosobne ili prostranije dvosobne stanove koji se mogu pretvoriti u trosobne.

– Traže se i garsonijere i veoma je aktuelno iznajmljivanje stanova na dan. Stanove novije gradnje uglavnom uzima dijaspora jer su u njima ugrađeni kalorimetri kako bi stanari imali kontrolu nad potrošnjom toplotne energije, a to je posebno značajno za one koji dolaze nekoliko puta godišnje – kaže on.

Povećanje cijene

Dodaje da je u posljednje vrijeme u Tuzli veoma teško pronaći stan, čak i nema potrebe za oglašavanjem, pa tako dolazi i do povećanja cijene. Ističe da pravila nema te stanove kupuju i mladi bračni parovi, ali i samci i stariji ljudi.

Od garsonijera do penthausa

U naselju Zlokovac gradi se moderni stambeni kompleks jedinstvenog izgleda sa oko 60 stanova razne strukture, od garsonijera pa do penthausa površine oko 140 kvadrata, a investitor je „Deling Invest“.

- Predviđena su parking mjesta i garaže u suterenu, kao i parkirališta u sklopu vanjskog uređenja. Ostalo je svega desetak slobodnih stanova, a cijena se kreće od 2.550 do 2.750 KM po kvadratu s PDV-om. Planirano je da objekt bude završen u avgustu 2019. godine - kaže Edin Delalić, izvršni direktor za razvoj poslovanja u ovoj firmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.