USPJESI

Nacionalni park „Una“ lani posjetilo 100.000 turista

Ostvareno oko 600.000 KM vlastitih prihoda

Štrbački buk i zimi plijeni svojom izuzetnom ljepotom. S. Tulić

S. TULIĆ

27.1.2019

Prošlogodišnja turistička sezona u Nacionalnom parku „Una“ bila je iznimno uspješna jer je ovo zaštićeno područje posjetilo oko stotinu hiljada domaćih i inozemnih turista. Nacionalni park ostvario je 600.000 KM vlastitih prihoda, što je 15 posto više turističkih posjeta nego 2017. godine.

Primarni cilj

Protekla turistička sezona u NP „Una“ rekordna je po broju posjeta od njegovog osnivanja 2011. godine.

– Trend i dobri rezultati nastavljaju se u dijelu ekonomske valorizacije toga zaštićenog područja, no primarni cilj svakog zaštićenog područja, pa i Nacionalnog parka „Una“, je zaštita i očuvanje prirodnih, kulturno-historijskih i ostalih vrijednosti u području nacionalnog parka - kaže Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park „Una“.

Iako Nacionalni park „Una“ za zimsku turističku sezonu nema posebno izgrađene kapacitete i ponudu, u Upravi ovoga poduzeća imaju sve više interesa za dolazak i boravak turista u ovom zaštićenom području. Turistička sezona intenzivno traje šest mjeseci, s tendencijom produženja interesa na mart i novembar, što ovisi i od vremenskih prilika.


Mulić: Dobri rezultati. S. Tulić

– Imamo dva projekta koje većim dijelom finansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Apliciramo zajedno s drugim partnerima na razne pozive kod potencijalnih donatora - kaže Mulić.

U Upravi NP „Una“ sačinili su neophodnu projektnu dokumentaciju kako bi ove godine bila rekonstruirana i asfaltirana pet kilometara duga dionica pristupnoga puta do Štrbačkog buka, za šta je Vlada FBiH osigurala 1.000.000 KM.

Bolji ambijent

Radovi bi trebali početi u maju, a asfaltiranjem puta bit će stvoren bolji ambijent za dolazak i boravak turista u zoni Štrbačkog buka te očuvanje prirodnih vrijednosti u ovom dijelu Nacionalnog parka Una.

Čekaju dozvole  

 – Već četiri mjeseca čekamo izdavanje potrebne urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole. Nadamo se da ćemo ih ubrzo dobiti. Izradili smo glavni projekt i spremni smo implementirati milion KM, od čega je Vladi USK za modernizaciju pristupnoga puta do Štrbačkoga buka uplaćeno 800.000 KM, a Gradskoj upravi Bihaća 200.000 KM pa je cjelokupan iznos uplaćen na račun Nacionalnog parka „Una“. Čim Upravi NP „Una“ izdaju urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu, bit će raspisan tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za rekonstrukciju i asfaltiranje pristupne ceste ka Štrbačkom buku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.