VLADA USK

Sklapanje novog kolektivnog ugovora sa zaposlenima

Formiran pregovarački tim Kantonalne vlade

Sa sjednice: Raspravljano i o prijevozu đaka. Fena

Fena

8.1.2020

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici je usvojila Prijedlog protokola o pregovorima za sklapanje kolektivnog ugovora sa zaposlenima u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju na području ovog kantona.

Prijedlog ugovora

- Formiran je pregovarački tim Kantonalne vlade, koji će detaljno pregledati Prijedlog kolektivnog ugovora, koji su dostavili sindikati. Nakon pregleda i usaglašavanja stavova kreće se u pregovore o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. U ovom dostavljenom prijedlogu ponovo je zatraženo da zaposleni u obrazovanju budu izjednačeni sa uposlenicima organa uprave - rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić.

Raspravljano je i o načinu finansiranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, s obzirom na zakonske izmjene koje se odnose na centralizaciju javnih nabavki. Članovi Vlade nisu prihvatili određene zaključke i sugestije resornog ministarstva.

Jedino rješenje

- Imamo kratak period za provedbu takve centralizirane nabavke. Otežavajući faktor je to što bi bila jedna tenderska dokumentacija, s dosta lotova. S obzirom na to da bi se moralo ići na međunarodni tender, u ovom momentu nije moguće ispoštovati potrebni vremenski rok. Ministarstvo je zbog toga predložilo prijašnji način provedbe nabavke preko škola, uz provjere, međutim, to nije prihvaćeno. Nažalost, trenutno nemamo drugog rješenja i postoji mogućnost da do početka drugog polugodišta ne bude adekvatno riješeno pitanje prijevoza - dodao je Omerdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.