JUBILEJI

Maglaj: Ostali ponos grada i nakon rata i poplava

Brojni gosti na prigodnoj svečanosti

N. BRADARIĆ

23.3.2018

Na svečan način maglajska biblioteka obilježila je 60 godina postojanja i rada. Kroz svih proteklih šest decenija ona je rasla i razvijala se. Bilo je i dobrih i loših godina, a ni rat ni katastrofalna poplava u maju 2014. godine, kada su uništeni kompletan prostor, oprema i čak 70 posto tadašnjeg knjižnog fonda, nisu prekidali rad ove ustanove.  

Razni programi

Biblioteka sada ima obnovljen savremeni prostor, 50.000 knjiga, 1.500 čitalaca i oko 5.000 korisnika ostalih usluga.

- Šezdeset godina jeste jubilej biblioteke, ali i svih Maglajlija i Maglajki. Ponosni smo na sve ono što je ostalo iza nas, na brojne programe, promocije i sadržaje koje smo realizirali za naše sugrađane, ali i na ono što smo napravili nakon poplave. Danas imamo biblioteku koja je zaista reprezentativna i na koju grad može biti ponosan - rekla je mr. Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Bunjevac-Salkić: Mnogo napravili

Jubilej je bila prilika da zahvalnice dobiju prijatelji Biblioteke i oni koji su pomogli oporavak nakon majskih poplava prije četiri godine Nedžad Unkić, Miralem Begić, Osman Mujdža, Narcisa Puljek-Bubrić i Jasmina Hasanić.

Nedžad Unkić iz Mrkotića kod Tešnja, sa oko 30 volontera, danima je pomagao da se uklone uništene knjige, inventar i mulj.

- Volja koju smo vidjeli kod uposlenih da se dignu iz onog blata bila je sasvim dovoljna da i mi dobijemo snagu. Kada vidimo kako Biblioteka izgleda danas, nije nam žao svog truda koji smo uložili - prisjetio je Unkić.

Unkić: Volja uposlenih

Torta kao knjiga

Radost kolega

Radost jubileja s uposlenima podijelile su i njihove kolege iz Kaknja, Zenice, Usore, Tešnja, Doboj-Juga, Zavidovića, Breze, Olova i Vareša. Svečarski ugođaj upotpunili su profesorica klavira Amna Huseinagić, muzičar Azahari Omersoftić te djeca Privatne predškolske ustanove „Dječiji osmijeh“.

Počasni članovi 

Počasnim članovima proglašeni su Mensura Smajić, Hasan Isić i Džemal Kujrić. Zahvalnice za dugogodišnju saradnju dobili su: Edina Međić, Maida Karabegović, Meliha Nalić, Alma Hasanić, Merisa Nalić i Ermin Tanković.


Smajić, Isić i Kujrić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.