PROJEKTI

Zenica postala grad s najviše podzemnih kontejnera u BiH

Kontejneri su do sada već postavljeni na dvije lokacije u naselju Blatuša

E. DRAGUNIĆ

10.6.2018

Počela je ugradnja 26 novih podzemnih kontejnera na sedam lokacija, a time će, uz 16 već ugrađenih, Zenica postati grad s najvećim brojem podzemnih kontejnera u BiH.

 Završetak radova

Kako nam je rekao Jasmin Čabaravdić iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica, u okviru ovog projekta kontejneri su do sada već postavljeni na dvije lokacije u naselju Blatuša.

- Očekujemo još ugradnju u ulici Zije Dizdarevića kod obdaništa, u ulici Travnička cesta kod OŠ „Miroslav Krleža“ te u ulicama Uzunovića put, Prve zeničke brigade - prema Ensar džamiji i ispred Prve gimnazije. Svi radovi bi trebali biti završeni u narednih 15 dana – rekao je Čabaravdić.

Cilj je, kako je rekao Čabaravdić, sva kontejnerska mjesta u užem dijelu grada zamijeniti podzemnim kontejnerima koji su se pokazali vrlo efikasnim.


Kada je u pitanju odlaganje otpada, ovih dana očekuje se još jedna novost u Zenici. Kako smo ranije pisali, svih sedam vrtića Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica dobit će po jednu kantu za otpad s likom crtanih junaka ili životinja.

Isporuka kanti

- Isporuku ovih kanti očekujemo za desetak dana. Likovi crtanih junaka odabrani su po uzoru na projekte evropskih lokalnih zajednica, a na ovaj način želimo educirati najmlađe da ispravno postupaju s otpadom – rekao je Čabaravdić.

Ugradnja koštala 160.000 KM

Ugradnja ovih 26 kontejnera na sedam lokacija koštala je 160.000 KM. Iz kantonalnog javnog poziva za odvojeno prikupljanje otpada dobiveno je 75.000 KM, a ostatak novca osiguran je iz budžeta Grada. Cijena jedne kante s crtanim likovima je 1.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.