ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Prodavači na zelenoj pijaci u Maglaju tvrde da se osjećaju kao ovce u toru

Maglajska zelena pijaca od jučer u novom ruhu

Piše: N. BRADARIĆ

26.7.2018

Prostor zelene pijace u Maglaju od jučer, kada je tradicionalno pazarni dan, ima novi izgled. Naime, tri lokacije na kojima se nalaze tezge ograđene su metalnom ogradom s ostavljenim prostorom za dopremu robe.  

Nisu zadovoljni

Prodavači novim izgledom pijace nisu zadovoljni.

- Ovo nama ne odgovara jer nismo ovce da se ogradimo u tri tora. I naše mušterije se smiju. Bolje da su natkrili pijacu – kazao je Asim Karabegović.

Esma Bradarić tvrdi da prodavače teško pronalaze stalne mušterije.

- Prosto sam se iznenadila, trebali su staviti jednu, a ne tri ograde. Ovako uređenu pijacu nigdje nisam vidjela - dodaje Bradarić.

Hidajet Osmanbegović kaže da nova pijaca izgleda kao zoološki vrt.

- U kafezima smo, katastrofa. Bolje da su pare iskoristili i natkrili pijacu da ne kisnemo i ne budemo na suncu – smatra Osmanbegović.

Iz Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj podsjećaju da su od početka godine održali nekoliko sastanaka s prodavačima tokom kojih su ih upoznali s planiranim aktivnostima i da mjesta iznenađenju zbog novog izgled pijace ne bi trebalo biti. Također, izašli su im i ususret 30 posto manjim iznosom sredstava na ime zakupa.

- Krajem prošle godine dobili smo upozorenje Kantonalne tržišne inspekcije na zakonito postupanje i poduzimanje mjera u cilju uređenja zelene pijace u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim su također bile predviđene sankcije i do 10.000 KM za odgovorno i pravno lice – navode iz ovog preduzeća.

 Izdvojen prostor

Dodaju da je u upozorenju navedeno da je KDJ dužno utvrditi pijačni red, jasno obilježiti i izdvojiti pijačni od okolnog prostora te odrediti dane i vrijeme pijačne trgovine i da je sve urađeno u skladu s nalogom nadležne inspekcije.

 Riječ građana 

Fatima Bulić

- Divno je sve. Lijepo se i snalazim i znam gdje su prodavači kod kojih kupujem. Uglavnom, sviđa mi se kako su uredili pijacu.

Abdulkerim Mulasmajić

- Mislim da je prednost trebalo dati natkrivanju prostora zelene pijace. Žao mi bude kad vidim kako im kisne roba ili strada na suncu.


Mulasmajić: Trebalo bi je natkriti - Avaz
Bulić: Divno je sve - Avaz
Osmanbegović: Izgleda kao zoološki vrt - Avaz
Bradarić: Stalne mušterije nas ne mogu naći - Avaz
Karabegovoć: Mušterije nam se smiju - Avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.