SJEDNICE

Naša stranka Zenica: Kasumović obmanjuje javnost u vezi s ambulantom u Klopču

Arhiv

direktno.ba

30.7.2018

Povodom javnog linča vijećnice Naše stranke Sanje Renić, naša je obaveza da informiramo javnost o razlozima zbog kojih smo bili suzdržani po pitanju usvajanja rebalansa budžeta, a na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 26. jula 2018. godine.

Prije svega, napominjemo da smo predložili da se rebalans budžeta, umjesto u formi prijedloga, razmatra u formi nacrta, što bi vijećnicima i građanima ostavilo mogućnost za detaljnu analizu, ali to gradonačelnik nije prihvatio. Dalje, podsjećamo da nezakonite radnje u okviru Prijedloga rebalansa budžeta nije moguće korigirati amandmanima, te smo na sjednici iznijeli suštinske primjedbe:

Da bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama budžeta, mora postojati validan, to jest od Gradskog vijeća usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, a koji ne postoji;

Za stavke, kao što su kupovina stadiona Papirna i Autobuske stranice potrebne su prethodno donesene odluke Vijeća, da bi se, uopće, ušlo u njihovo planiranje u rebalansu;

Naša stranka nije protiv šetališta u naselju Blatuša, naprotiv, ali Gradsko vijeće nikada nije upoznato s prijedlogom ovog projekta, niti je predviđeno bilo kakvim planom i programom Grada, kako bi se Gradsko vijeće izjasnilo o istom;

Iz Prijedloga rebalansa budžeta nije vidljivo gdje je 15 miliona KM od kredita kojim je finansirana izgradnja Glavne gradske magistrale, a na šta smo više puta ukazivali na sjednicama Gradskog vijeća.

Kada je riječ o kupovini objekta koji je predviđen za ambulantu u Klopču, ističemo da realizacija ovog projekta apsolutno ne dolazi u pitanje, jer je Gradsko vijeće donijelo odluku o kupovini predmetnog objekta, za šta postoje i predviđena sredstva u postojećem budžetu. Stoga, konstatacije gradonačelnika da objekt neće biti stavljen u funkciju ambulante za stanovnike Klopča, uopće nisu tačne.

Reprogram za NK Čelik, također, nije upitan. Gradsko vijeće je donijelo obavezujuću odluku još u junu 2017. godine i sredstva za ovu namjenu su planirana u postojećem budžetu, tako da gradonačelnikove tvrdnje da neće biti reprograma također nisu tačne. Osim toga, vrijedi napomenuti, da gradonačelnik nikada nije pokrenuo pitanje odgovornosti ko je NK Čelik doveo u dubiozu, iako smo to tražili nebrojano puta na sjednicama Gradskog vijeća!

Zbog svega navedenog, zahtijevamo da gradonačelnik hitno izvrši usklađivanje Prijedloga rebalansa budžeta sa Zakonom o budžetu FBiH i Statutom Grada Zenica, kao i s odlukama Gradskog vijeća Zenica.

Ponavljamo, zahtijevamo sazivanje vanredne sjednice GV, pod uvjetom da gradonačelnik ispuni naprijed navedeno kako bismo mogli učestvovati u donošenju zakonitog rebalansa budžeta.

Ukoliko gradonačelnik odbije realizirati ranije donesene odluke Gradskog vijeća, a za koje su već planirana sredstva u postojećem budžetu, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zahtijevat ćemo opoziv gradonačelnika Fuada Kasumovića, navodi se u saopćenju Naše stranke Zenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.