ZAVIDOVIĆI

Nacionalni spomenik BiH sačuvat će izvorni izgled

Trenutno je u toku akcija prikupljanja sredstava, a s obzirom na dobar odziv džematlija, uskoro se očekuje početak radova

Džamija nije u funkciji od 1988. godine

Piše: A. MEMIŠEVIĆ

23.8.2018

Prikupljena je sva potrebna dokumentacija i dozvole za početak radova na restauraciji najstarije zavidovićke džamije u Rujnici, vjerskog objekta koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Trenutno je u toku akcija prikupljanja sredstava, a s obzirom na zadovoljavajući odziv džematlija, uskoro se očekuje početak radova.

Zapušteno stanje

Prilikom radova restauracije, konzervacije i sanacije objekata sačuvat će se izvorni izgled objekta, uz korištenje izvornih materijala, njihove obrade i ugradnje.

Unutrašnjost kao skladište

Džamija u Rujnici pripada tipu džamija sa četverovodnim krovom i drvenom munarom. Sudeći prema unutrašnjim ukrasima, džamija bi mogla datirati s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. Prema podacima iz Islamske zajednice Zavidovići, sadašnji objekt je sagrađen 1935. godine na mjestu starije drvene džamije koja je prenesena iz mjesta Kurtići, sadašnja općina Maglaj.

- Džamija nije u funkciji od 1988. godine i nalazi se u zapuštenom stanju. To se naročito odnosi na unutrašnjost, jer je objekt pretvoren u skladišni prostor. Izražene su pukotine na svim zidovima. Temelji džamije su izvedeni plitko, u zoni smrzavanja, tlo je od ilovače, te je došlo do slijeganja objekta - pojašnjava Elvir Mehić u ime Islamske zajednice Zavidovići.

Mehić dodaje da inicijativa za restauracijom postoji unazad 10 godina. U međuvremenu je izrađen projekt po propisima za rekonstrukciju nacionalnih spomenika i pribavljena je ostala potrebna dokumentacija.

Ef. Bektaš i Sušić brinu o realizaciji projekta

Dopušteni su istraživački, radovi konzervacije, sanacije te restauracija nacionalnog spomenika uz stručni nadzor nadležne službe zaštite naslijeđa na nivou Federacije BiH.

Ova džamija predstavlja karakterističan primjer narodne gradnje muslimanskih objekata u razdoblju između dva svjetska rata. Pretpostavlja se da je sagrađena u periodu od 1934. do 1935. godine, i to na mjestu starije drvene džamije koja je, prema sačuvanoj usmenoj tradiciji, prevezena na volovskim kolima 1934. godine iz mjesta Kurtići, sadašnja općina Maglaj, i rekomponirana u Rujnici.

Od 2008. godine do danas, imam džemata Rujnica je hafiz Semir ef. Bektaš, koji zajedno s Ramizom Sušićem, predsjednikom Odbora za restauraciju džamije u Rujnici, brine o realizaciji projekta zaštite ovog nacionalnog spomenika.

Tri godine gradnje  

Prema podacima, nekadašnja džamija u Kurtićima, u podnožju planine Ozren, je bila sagrađena 1903. godine. Tu džamiju su sagradile porodice Mujanović, Mahmić i druge koje su živjele u tom selu, a gradnja je trajala 3 godine.

Drvena munara

Objekt nosi tipološke odlike najvećeg broja tradicionalnih bh. džamija – jednoprostorna građevina s četverovodnim krovom i drvenom munarom. Predstavlja rijedak primjer džamija s drvenom munarom, kod kojih je izveden tzv. duboki prednji mahfil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.