ŽEPČE

Voće i povrće prodaju na komad, a meso na grame

Više se ne mogu pazarnim danom vidjeti ružne slike izloženih proizvoda po ulicama i trotoarima

Kupovna moć nije kao prethodnih godina

R. AGIĆ

8.10.2018

Žepačka zelena pijaca, nakon uspješne rekonstrukcije, ponovo radi u punom kapacitetu. Trgovci nude domaće mliječne proizvode na svojim uobičajenim mjestima pa se više ne mogu vidjeti pazarnim danom ružne slike izloženih proizvoda po ulicama i trotoarima.

Malo mrkve

Sve slobodnije na „žepački plac“ ponovo dolaze voćari i trgovci iz drugih općina pa je i ponuda voća i povrća mnogo bolja nego ranijih mjeseci. Ponuda roba je dobra i raznovrsna, ali potražnja i kupovna moć Žepčaka nije ni izbliza kakva je bila ranijih godina.

Litar domaćeg mlijeka košta 1-1,20 KM, a jaje od koke „živičarke“ košta 0,50 KM. Mladi sir na žepačkoj pijaci koji po domaćoj recepturi prave ovdašnje mljekarke može se naći po cijeni od 4 do 6 KM, zavisno od postotka masnoće. Kilogram graha je od 5 do 7 KM.

Od povrća u ponudi nekako se po visini cijene izdvaja mrkva, čija je cijena dvije marke. Prodavači kažu da domaće mrkve na tržištu nema jer su velika vlažnost i količine padavina utjecale na njenu proizvodnju. Paprike i kupus mogu se nabaviti po cijeni od 1,5 do 2 KM zavisno jesu li plastenička ili domaća proizvodnja.

Samo gledaju

Kako kažu trgovci, voće i povrće kupuje se na komad, a suhomesnati proizvodi na grame. Iako je ponuda više nego dobra i raznovrsna, više je onih koji samo razgledaju, a ne kupuju.

Kilogram meda 18 KM

Jabuke, šljive i kruške se mogu kupiti zavisno od kvaliteta za 1,5 do 2,5 KM. Kišna godina utjecala je i na cijenu meda koji se može kupiti za 16 do 18 KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.