POSJETE

Abasadorica Tudik: Poznavanje francuskog jezika u BiH je šansa za zaposlenje

Ambasadorica Tudik je navela da je nastava francuskog jezika u BiH zabrinjavajuća, zbog toga što sve se sve manje učenika intresuje za francuski jezik koji je među pet najpopularnijih u svijetu

S press konferencije. A. Fazlić

Piše: A. Fazlić

7.12.2020

Ambasadorica Francuske Kristin Tudik (Christine Toudic) danas je u Gimnaziji „Visoko“ uručil nagradu profesorici Adisi Erkočević za osvojeno prvo mjesto na konkursu u okviru Dana profesora francuskog jezika u BiH. „ Inovacija u učionici“ bila je tema konkursa i odnosila se na pripremu izvođenja nastavnog časa u online nastavi.

- Veoma mi je drago da je moja prva posjeta izvan glavnog grad baš u Gimnaziju „Visoko“ gdje se francuski jezik izučava više decenija. Zadovoljstvo mi je da profesorica Erkočević uručim prvu nagradu takmičenja „Inovacije u razredima“. Profesorica je pokazala inovaciju i kreativnost obavljajući kvalitetatan  pedagoški rad, nadam se da će laptop kao nagrada biti dragocjena pomoć u obavljanju profesoricine vizije. Zdravstvena situcija profesorski posao čini izuzetno teškim, prosvjetni radnici su su morali transformisati svoje pedagoške prakse u veoma kratkom roku kako bi vodili časove na daljinu.Francuska ambasada podržava profesore francuskog jezika u BiH nudeći im Web seminare i usavršavanje online rada- istakla je Tudik.

Ambasadorica Tudik je navela da je nastava francuskog jezika u BiH zabrinjavajuća, zbog toga što sve se sve manje učenika intresuje za francuski jezik koji je među pet najpopularnijih u svijetu.

- Mnogo više francuski turista bi se moglo također privući kada bi bilo više poznavalaca jezika. Poznavanje jezika je i mogućnost i šansa za pronalazak  zaposlenja. Mislim da će BiH u budućnosti imati sve veću potrebu za onima koji govore francuski jezik, posebno u oblasti turizma i međunarodnih odnosa- kazala je ambasadorica Tudik.


Dodjela nagrade profesorici Erkočević. A. Fazlić

Profesorica Erkočević je izrazila veliku zahvalnost ambasadorici.

- Od trenutka uvođenja nastave svi smo se našli u izazovu ne samo nastavnici nego i učenici i roditelji svakao koji su također dio tog sistema. Mi smo se trudili da kroz sve ovo vrijeme surađujemo jer koliko mi njih učimo toliko naši učenici uče nas - naglasila je Erkočević. 

Profesorica Erkočević je dodala da je položaj francuskog jezika iznimno loš, kao primjer je navale Zenicu koja je središte Zeničko- dobojskog kantona gdje niti jedan učenik ne izučava francuski jezik.

Harun Sirčo, jedan od učenika je naglasio kako se profesorica uvijek trudi da na adekvatan način prenese znanje. 

- Za mene je lično francuski jezik mnogo važan jer u budućnosti planiram studirati upravo francuski jezik, oko čega mi profesorica mnogo pomaže - kaže Sirčo.

Prilikom uručenja nagrade ambsadorica je istkla da nagrada uvod za daljnji trud, te da je to posebna vrsta poklona koja je motivacija za rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.