DIJASPORA

USPJESI Sarajlija niže sportske pobjede širom Evrope

Alen Ramić, bosanskohercegovački džiju-džicu borac iz Graca

Autor:L. BIJEDIĆ

27.9.2014

Tridesetčetverogodišnji Sarajlija Alen Ramić svoje prve sportske korake pravi u sarajevskom košarkaškom klubu „Cenex“ još u vrijeme ratne 1995. godine. Košarku je ubrzo zamijenio alpinizmom, ali tu se njegova ljubav prema sportu ne završava. Od 1997. godine aktivno se bavi fitnesom, a 2001. godine počinje se baviti  borilačkim vještinama, za šta je, kako kaže, imao najviše talenta. Dugi niz godina radio je u jednoj agenciji kao pratnja  ambasadora, visokih dužnosnika i VIP zvanica.

Slučajan susret

Alen kaže da život piše romane, pa ga je njegov tako odveo u Austriju, u Grac, gdje devet mjeseci živi sa suprugom. Suprugu, koja je inače Bosanka iz Zvornika, upoznao je 2012. godine u Sarajevu, a već sljedeće godine su se vjenčali. Sasvim slučajno, u prodavnici sportske opreme u Gracu Alen je upoznao Martina Haga (Marttin Haag), vlasnika Fight cluba „Graz“, koji ga je pozvao na probni trening na kojem je oduševio i vlasnika kluba i sve trenere. Odmah na startu mu je ponuđeno da vodi džiju-džicu  seminar, nakon čega je dobio ponudu za posao džiju-džicu trenera.

alen-ramic-2

Ramić: Supruga najveća podrška

Od tada su se vrata takmičenja u borilačkim vještinama za Alena otvorila. Za devet mjeseci Alen je osvojio pet zlatnih, tri srebrene i jednu bronzanu medalju, na šta je veoma ponosan. Bio je na takmičenjima širom Evrope. Na otvorenom prvenstvu Štajerske osvojio je zlatnu medalju, u Salcburgu na takmičenju „Salzburger Landes Majnšaft“ osvaja srebrenu medalju. Na prvenstvu istočne Evrope u Zagrebu osvojio je srebro. U Brčkom na IMAF prvenstvu osvaja zlato i srebro, a na WMAG Split 2014 tri zlata i WMAG pojas. Na prvenstvu Njemačke u brazilskom džiju-džicu koje je održano 20. septembra 2014. godine Alen je osvojio bronzanu medalju u kategoriji do 94 kilograma. Slijedi takmičenje u Istočnom Sarajevu i prvenstvo Štajerske u novembru ove godine.

Uspješna godina

Alen naglašava da je ovo najuspješnija godina u njegovoj karijeri džiju-džicu borca, ali i spominje suprugu, koja mu je najveća podrška na svim takmičenjima. Žao mu je što država BiH ne posvećuje dovoljno pažnje sportu i ne ulaže u naše talente kojih, kako kaže, ima i previše i koji nerijetko budu prepoznati izvan granica BiH. Smatra da je veoma teško, gotovo nemoguće, baviti se borilačkim sportovima u uvjetima u kakvim rade bh. sportski klubovi.

Alenov cilj je da postane prvak Austrije u džiju-džicu, a u budućnosti i prvak svijeta. Želi prenijeti znanje na mlađe generacije i biti najbolji mentor svojim učenicima kao što su njegovi mentori njemu bili.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.