DIJASPORA

Fahrudin Đozić i Esma Voloder skupljaju novac za porodicu Hodžić

Mladi iz bosanskohercegovačke dijaspore u humanoj misiji

L. B.

6.10.2014

Teška materijalna situacija porodice Hodžić iz Gornjih Vukovija kod Kalesije, natjerala je majku dvojice sinova Havu da progovori o svojoj situaciji ispred kamera humane televizije. Iako gladni i bez osnovnih uslova za život, ova porodica koja jedva preživljava, teško se odlučila da pokaže svoju istinu.

Sinovi Miralem (13) i Mirnes (7) sanjaju o garderobi i obući, a školske stvari i torbe su za njih luksuz. Majka Hava rijetko dobije pomoć od bilo koga a kaže da bi sve radila, samo da joj neko ponudi posao. Otac Omer ide i traži posao svaki dan, bilo šta da bi donio dnevnicu i time prehranio svoju porodicu.

Koliko je teško ovoj porodici, govori i činjenica da dječaci čim padne kiša, navlače na stare, poderane cipele, kese, da bi im noge ostale bar malo suhe. Na ovu priču nije ostao ravnodušan bosanskohercegovački student medicine u Grazu, u Austriji, Fahrudin Đozić koji je organizirao skupljanje pomoći za ovu porodicu.

- Na mene su najveći dojam ostavili uplakan dječaci koji su gladni i nemaju osnovne uslove za dostojanstven život, rekao je Đozić.

Bajram će ove godine porodica Hodžić pamtiti po lijepim stvarima, u goste im je stigao Fahrudin iz Graza i uručio donaciju koju je za kratak period skupio, zajedno sa svojim prijateljima.

Fahrudin je za ovu porodicu skupio 1.300 KM, od čega je 800 KM donirala Esma Voloder, miss Australije 2013 godine. Ova lijepa Bosanka koja živi u Australiji rado se odazvala na Fahrin poziv da učestvuje u humanoj misiji i napomenula da se Bosanska dijaspora treba još više uključiti u pomoć socijalno ugroženim porodicama u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da su specijalno mladi, oni koji mogu doprinijeti poboljšanju situacije u državi matici.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.