REGION

Otkriće koje će potresti Evropu: Šokantna istina o korupcijskoj aferi u Eulexu!

"Radi se o umiješanosti i uticaju visokih zvaničnika u pravosuđe"

(A. Vr.)

28.10.2014

 

 Autor teksta o korupciji unutar Eulexa i novinar dnevnika "Koha ditore" Vehbi Kajtazi rekao je večeras da mu dokumentaciju koju je obezbijedio za ovu priču nije dala sada suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bami, ali da je od nje saznao da su neki od visokih kosovskih zvaničnika umiješani u osjetljive stvari u pravosuđu.

On je u emisiji "Rubikon" na TV Kohavizon govoreći o svojim saznanjima koje ima o sumnjama za korupciju visokih zvaničnika u misiji Eulexa i suspenziji tužiteljice rekao da je Mariju Bami prvi put vidio u ponedjeljak, dok je ona suspendovana u petak, prenosi srbijanski Kurir.

"Želim, također, da kažem da se u intervjuu koji mi je dala tužiteljka Marija Bami radi o veoma ozbiljnim i izuzetno osjetljivim podacima. Ona mi je rekla da su visoki zvaničnici vlade Kosova, uključujući i premijera Hašima Tačija umiješani i da su uticali na neke osjetljive stvari oko nekih jakih slučajeva u Tužilaštvu".

"Radi se o umiješanosti i uticaju visokih zvaničnika u pravosuđe. Također ću reći da od dokumenata koje sam obezbijedio od prisluškivanja evidentno se vidi da postoje kontakti sa posrednicima visokih zvaničnika Eulexa, a koji su bili predmet istrage u nekim slučajevima", kazao Kajtazi.

Prištinski dnevnik "Koha ditore", nastavljajući priču o korupciji u Eulexu, danas je prenio da je šef Misije na Kosovu Gabrijel Meuči suspendovao tužiteljku Mariju Bami zbog tvrdnji koje je iznijela u izjavi tom listu, a u kojima je otkrila korupciju u Misiji EU na Kosovu.

Šef Misije je odluku o suspenziji potpisao prije nego što su u Kohi objavljeni navodi iz istrage, a Eulex je potvrdio da je suspenzija uslijedila zbog "curenja povjerljivih informacija". 

Na suspenziju je sama Bami prethodno upozorila izjavom:

"Ako oni žele da me pretvore u Džulijana Asanža, dobiće takvu. Vjerujem da oni misle da sam ja pričala za Kohu ditore, ali sve što je objavljeno u Kohi je u domenu javnog informisanja".

Analitičar Spend Kursani je rekao da njega ne interesuje motiv zvog cega sada u javnosti priča suspendovana tužiteljka Marija Bami, nego , kako je rekao, da li je to što ona govori istina ili nije. On je rekao da je Eulex veoma komplikovana organizacija i da je za dobrobit EU da zbog kredibilnosti ove misije sama razriješi ovu situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.