REGION

TOPOVSKO MESO Pripadnici hrvatske legije u Ukrajini ratuju za samo 150 eura mjesečno!

Azov bataljon

(N. K.)

16.2.2015

Iako je ukrajinskim snagama sigurnosti više kompanija nudilo obuku njihovih pripadnika oni su se odlučili za saradnju s tzv. Azov bataljonom.

Ključna je bila cijena – umjesto nekoliko hiljada dolara za mjesečnu obuku odlučili su se za Azov čiji borci dobivaju oko 150 eura mjesečno.

I dok je razumljivo što u Azovu ima Ukrajinaca, teško je shvatljivo zašto im se priključuju Hrvati, koji svojim angažmanom u paravojnim formacijama sve više stvaraju i diplomatski problem Hrvatskoj, piše Novi list.

- To su mahom bivši pripadnici HV-a, od kojih su neki dobili i nečasni otpust, ili s druge strane mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih niti jedna jedinica ne može imati koristi, priča veteran Hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru Azov bataljona.

- Azov bataljon regrutira pripadnike tek nakon što oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez da ostvaruje ikakva prava na sufinansiranje liječenja. Dakle, ne mogu razumjeti što ga je nagnalo da ode tamo i izloži svoj život za 150 eura. Po mom mišljenju oni su čisto "topovsko meso", ocjenjuje veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Azov bataljonu u Ukrajini u trenutku kad neko od njih pogine ili bude zarobljen.

- Kakav je profil tih ljudi ne želim nagađati, no ne vjerujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH prijeti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama - komentira hrvatski veteran.

U oči upada i naglašena promocija Hrvata koji su se priključili Azov bataljonu na društvenim mrežama. Mediji su tako prenijeli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, a dio njih objavio je i svoja puna imena i prezimena.

- Ostali se fotografiraju s potkapama kako ih niko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju - objašnjava sagovornik.

Na fotografijama objavljenima na Facebooku Hrvati koji su se priključili Azov bataljunu snimljeni su u tzv. digitalnim odijelima HV-a koje se ne mogu nabaviti bez pokazivanja vojne iskaznice što znači da su nabavljane za redovni sastav hrvatskih oružanih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.