Uzrok pada helikoptera kod Beograda je "ljudski faktor"

Na internetskim stranicama Ministarstva odbrane Srbije

Fena
07.04.2015 09:22

Srbijansko Ministarstvo odbrane objavilo je na svojim internetskim stranicama priloge izvještaja komisija o padu vojnog helikoptera 13. marta koji je prevozio bolesnu bebu.

U izvještajima se na 274 stranice nalaze tehnički podaci, snimci mjesta nesreće, transkripti više razgovora prije, tokom i poslije misije, cjelokupna komunikacija posade i kontrole leta, kao i potpisane izjave posrednih i neposrednih aktera te večeri, kao i podaci o meteorološkim uvjetima.

Izvještaji su objavljeni nakon što je Ministarstvo odbrane tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da to učini, prenosi Tanjug.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 3. aprila da je odgovornost za nesreću helikoptera na članovima posade, a postoji sumnja da dio odgovornosti snosi i jedan broj pripadnika Vojske Srbije, kao i civilne osobe.

Istog dana objavljeni su i dijelovi izvještaja komisija koje su formirali načelnik Generalštaba i zapovjednik ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije.

U zaključcima prvog izvještaja navodi se da je "u najboljoj namjeri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara došlo do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka".

Komisija je zaključila je da je "ljudski faktor" osnovni uzrok nesreće, koji se "ogleda u neadekvatnom upravljanju helikopterom u složenim meteorološkim uvjetima".

Vojni helikopter pao je u Surčinu kod Beograda 13. ožujka uvečer. U padu helikoptera poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo biti ukazana pomoć, podsjeća Tanjug.

NA VRH