REGION

Slovenski policijski sindikat nakon 6 mjeseci prekinuo 'bijeli štrajk'

Vlada pristala na povećanje plaća

A.U.

2.6.2016

Potpisom dogovora s vladom prema kojoj će pripadnicima policije mjesečne plaće u prosjeku biti povećane za 100 eura bruto, odnosno 66 eura neto, u četvrtak je okončan "bijeli" štrajk slovenskog policijskog sindikata koji je započet još u studenom prošle godine.

"Ovime smo policiji priznali dugovanja prema obećanjima i obvezama prijašnjih vlada", kazala je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar koja je sporazum o prekidu štrajka potpisala u ime vlade, dodavši da će povećanje plaća policiji zahtijevati 10,3 milijuna eura u proračunu na godišnjoj razini.

"Bijeli" štrajk policijskog sindikata započet u vrijeme lanjske izbjegličke krize premijer Miro Cerar tada je nazvao neodgovornim potezom.

Međutim, on se nije u većoj mjeri osjetio na sigurnosti, osim u povremenim zastojima na granicama, ali je u proteklih šest mjeseci policija namjernim izbjegavanjem naplate većine prometnih i drugih prekršaja prema nekim izračunima "oštetila" državni proračuun u toj stavci za trećinu uobičajenog iznosa godišnjih kazni.

Prosječno policija na godinu izda rješenja za oko 30 milijuna eura raznih novčanih kazni.

Policiji je vlada pristala na povećanje plaća u polovičnom iznosu od početnih zahtjeva njihova sindikata, ali je tako na sebe navukla nezadovoljstvo ostalih sindikata javnih službenika, osobito zdravstvenog osoblja i zaposlenih u obrazovanju,  koji za sredinu mjeseca najavljuju velike demonstracije zbog zaostajanja u plaćama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.