REGION

Zbog falsifikovane robe uhapšen državljanin Kine

Srna

1.8.2017

Carinici Srbije su na aerodromu "Nikola Tesla" u prtljagu kineskog državljanina pronašli više od 32.000 gumenih i platnenih znakova za patike Reebok i All Star, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 3.300 eura.

Iz Uprave carine Srbije saopćeno je da se naljepnice sa znakom poznatih robnih marki obično koriste za doradu neobilježenih patika, koje carinici ne mogu da zaplijene, čime se nakon ušivanja i lijepljenja obilježja dobija krivotvorena obuća.

Putnik je doputovao jučer u Beograd letom iz Šangaja, preko Abu Dabija, a nakon preuzimanja prtljaga uputio se ka kontrolnom prolazu, namijenjenom onima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Carinski službenici detaljno su pregledali kofere i među garderobom pronašli naljepnice za koje se sumnja da povrijeđuju pravo intelektualne svojine.

Putnik je carinicima rekao da je putne torbe trebalo da donese nekom prijatelju, kao i da nije znao šta se u njima nalazi.

Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, dok su znakovi robnih marki privremeno zadržani.

Vrijednost međunarodne trgovine falsifikovanom robom je ogromna, te ovakva roba predstavlja prijetnju, kako za globalnu ekonomiju, tako i za budžet Srbije.

Tokom prošle i u prvoj polovini ove uništeno je gotovo 750.000 komada razne falsifikovane robe

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.