REGION

Vučić - Dodik: Utvrđivanje granice između Srbije i BiH do kraja godine

Srna

29.10.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su pravni tim i komisija iz Srbije počeli raditi na prijedlogu potpunog razgraničenja sa BiH, odnosno granice između dvije zemlje.

- Mi se nadamo da ćemo imati te prijedloge u najkraćem mogućem periodu kako bismo pokušali, uz saglasnost BiH, da do kraja godine utvrdimo granicu između naše dvije zemlje - rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. 


Buduće djelovanje

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će Srbija dati sve od sebe da bude kompromisna i konstruktivna, ali istovremeno da ni na koji način ne ošteti interese, ni srpskog, ni ostalih naroda u BiH i Srbiji.

Predsjednik Srbije kaže da je sa Dodikom razgovarao o deklaraciji o opštem pravnom aktu, za koji su se ranije dogovorili da bude "važan kamen" za buduće djelovanje i da su sastavili tim koji radi na ovom polju.

Vučić je upoznao Dodika o razgovorima koje je Srbija imala sa predstavnicima EU, SAD, Rusije, ali i zamolio ga da učini sve što može da Republika Srpska, ali i cjelokupna BiH ubrza svoj evropski put, da se krene u oštrije, snažnije i brže reforme na putu ka EU.

On je naveo da je bilo riječi i o daljim projektima Srbije u Republici Srpskoj, o kulturnim vezama, za koje je Vučić istakao da moraju biti još čvršće, izgradnji autoputeva, te važnim datumima u 2018. koje će zajednički obilježiti.

Vučić je izjavio  da Srbija želi autoput Beograd-Sarajevo preko Višegrada smatrajući da time pomaže, ne samo Srbima nego i Bošnjacima, ali da ne može da uradi ono što BiH u ovom trenutku ne želi.

- Dobio sam informaciju od (Bakira) Izetbegovića da su oni dogovorili da taj autoput ide preko Tuzle. Svaka zemlja pravi svoj izbor. Smatrali smo da ovim pomažemo ne samo Srbima, već i Bošnjacima, ne samo BiH, već i centralnoj Srbiji, ali ne možemo ono što BiH ne želi - rekao je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će polovinom novembra biti izrađen prvi nacrt dokumenta koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta na različitim mjestima.

Dodik je rekao da će se sastati i grupe koje su formirane da bi analizirale taj domument i uputile ga u parlamentarnu proceduru.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, održanoj poslije sastanka sa presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je istakao da je Vučića upoznao i o inicijativi da sudije u BiH koji imaju ratnu prošlost ne mogu da budu sudije koje danas sude.

- Imamo podatke da je šest sudija bilo sudije vojnih sudova Armije BiH - rekao je Dodik i dodao da je jedan takav sudio Naseru Oriću. 

On je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o zajedničkim projektima, kao i da ga je upoznao da je BiH teško održiva zemlja.

O "amanetu"

- Upoznao sam Vučića sa sve gorom situacijom u kojoj se nalazimo u BiH mi Srbi. Isceniran je popis kod Bošnjaka te smo se pobunili protiv toga i to predstavlja ozbiljan problem zbog popunjavanja Upitnika. Ja upućujem molbu Vučiću da nastavimo na jačanju našeg puta ka EU. BiH se pokazuje kao teško održiva zemlja zato što domaći akteri nisu mogli napraviti bazični dogovor, nego su to radili stranci koji se nalaze u Sarajevu. Srbija mora to da zna. Na diplomatskom nivou se traži razgovor, a on je nemoguć zato što monopol nad BiH drže stranci, prije svega američka ambasadorka, kao što je to i slučaj u vezi toga ko će biti predsjednik suda. Mi smo pokrenuli inicijativu da sve sudije ne mogu da to budu ako imaju ratnu prošlost - kazao je Dodik.

On je rekao da u BiH dva naroda trpe majorizaciju od strane Bošnjaka i međunarodne zajednice.

- Tamo je davno sahranjen Dejtonski sporazum intervencijom visokog predstavnika, a kad njih, strance, slušate, čut ćete da treba poštovati Dejton. Također, na naš zahtjev za sudije reagovala je ambasadorka Amerike i Britanije. A na izjavu o amanetu niko od stranaca nije reagovao, ni Amerikanci ni Evropljani. Da sam ja rekao da u a"manet" ostavljam RS i BiH Rusiji ili Putinu, šta bi bilo od nas, koliko bi se galame diglo? Ovo je neprincipijelan odnos. Alija Izetbegović je bio predsjedavajući, a kad je taj "amanet" davao bio je ništa, fikus - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.