TUŽBA

Komisija: Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske

Fena

16.3.2018

Evropska komisija u petak je potvrdila da je primila pismo slovenske vlade s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

- Mogu potvrditi da smo jutros primili pismo Vlade Slovenije i proučit ćemo ga. To je pravni spor među zemljama članicama i sada počinje postupak predviđen člankom 259 Lisabonskog ugovora. Ostajemo spremni za posredovanje kao što smo bili i ranije u ovakvim vrstama pravnih sporova - rekao je portparol Komisije Aleksandar Vinterstin (Alexender Winterstein).

Slovenija namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge, prvo se mora obratiti Evropskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu. A ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU. Komisija može u izradi svoga stajališta pozvati obje strane da se očituju o pitanju spora, prenosi Hina.

Tužbe među članicama EU vrlo su rijetke, od šest pokrenutih postupaka, samo je jedan uspio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.