PROBLEMI

Sve veći jaz između Ankare i Brisela: Evropska komisija smanjila pomoć Turskoj

Ilustracija

S. N.

13.8.2018

Evropska komisija priznala je da je smanjila direktnu pomoć Turskoj. 

Ova država iz pretpristupnih fondova Evropske unije, za period 2014. - 2020., dobila je 4,45 milijardi eura. Novac je trebao biti potrošen i na projekte reforme državne uprave te jačanja nezavisnosti pravosuđa. 

No, nakon što su najprije novinari otkrili da se novac dat vlasti u Ankari zloupotrebljava, a to potom potvrdili i revizori, u Briselu su odlučili bitno promijeniti politiku.

Kako stoji u jednom dokumentu, EU je već 2017. počela preusmjeravanje fondova od državnih prema nedržavnim agencijama u Turskoj. 

U Briselu su posebno nezadovoljni projektima koje su finansirali, a provodila ih vlada u Ankari u oblastima vladavine zakona i zaštiti temeljnih ljudskih prava. 

- Evropska komisija preusmjerila je fondove predpristupne pomoći prema organizacijama koje se bore za zaštitu temeljnih prava i civilnom društvu, izvršena je recentralizacija uprave novcem te je ukupno smanjila pomoć koju daje Turskoj - piše u dokumentu. 

Ne navode se detalji potrošnje, ali se ističe i da je "Evropska komisija predložila daljnje značajno smanjenje pomoći Turskoj za period 2018. - 2020., ali će biti značajno prisutni i uključeni u aktivnosti civilnog društva i nevladinog sektora. 

- U fokusu će nam biti vladavina zakona, zaštita osnovnih prava, uključujući i slobodu medija. 

Evropska komisija istakla je i da su smanjenja pomoći zvaničnoj Ankari "daleko veća negoli je predlagao Evropski parlament". 

Dodaje se da će novci iz IPA fondova za Tursku biti posebno analizirani i određivani tek nakon što se vide sasvim konkretni napreci za svaku od oblasti reformi koje su potrebne da bi se Ankara približila Briselu. To će, ističu u Evropskoj komisiji, biti ključni kriterij i pri određivanju pomoći Turskoj u procesu proširenja EU za period 2021. - 2027. godina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.