PROCESUIRANJE Pomirenje u državama bivše Jugoslavije nazaduje

Interpolove potjernice za 41 optuženikom za ratne zločine

U Sudu BiH su naveli da nemaju saznanja je li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske

Državni sud raspisao je 41 potjernicu protiv optuženih za ratne zločine koji su nedostupni bosanskohercegovačkim organima gonjenja. Potjernice su raspisane putem Interpola, a u Sudu BiH su naveli da nemaju saznanja je li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske. 

- Ukupno je nedostupno 45 osoba protiv kojih je potvrđena optužnica - naveli su u Sudu BiH, ne preciziravši zašto za svima nisu raspisane potjernice, javlja BIRN BiH.

Prema dostupnim podacima, nedostupni su: Fahrudin Alić, Branko Besara, Aničić Nedjeljko, Dragan Dopuđa, Saša Dunović, Branislav Gavranović, Milisav Gavrić, Ante Golubović, Miroslav Hrstić, Jovo Jandrić, Radoslav Janković, Zlatan Mijo Jelić, Milenko Karlica, Duško Kornjača, Borislav Stojić, Rajko Drakulić, Svetozar Kosorić i Adem Kostjerevac.

Također, nedostupni organima gonjenja u Bosni i Hercegovini su i: Višnja Aćimović, Tomislav Kovač, Nedeljko Matić, Mladen Kurdija, Rajko Kušić, Perica Kustura, Vinko Lazić, Marinko Marić, Zdravko Marinić, Mario Miličević, Miljenko Nogolica, Jovan Novaković, Vide Palameta, Blagoja Vojvodić, Čedo Bogičević, Vinko Papak, Vitomir Popić, Željko Rodin, Drago Samardžija, Bogdan Stevanović, Borislav Stojšić, Marco Vidović i Miloš Zekić.

Za većinu optuženih za ratne zločine ili genocid navodi se da su državljani Srbije ili Hrvatske. Neki od optuženih već su svjedočili putem videolinka iz Beograda na suđenjima koja se vode na Sudu BiH ili u Hagu ili su se pojavljivali u medijima.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) je u utorak na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu zatražio da međunarodna zajednica nastavi poticati vlasti u regiji da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu saradnju, istrage i suđenja.

- Procesuiranje ratnih zločina i pomirenje u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih nekoliko godina nazaduje, regionalna saradnja je sve slabija. Svake godine je manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz regije unazad dvije godine tretiraju ratne zločince kao heroje - kazao je Bramerc na konferenciji.

Više o temi

DVOGODIŠNJI MANDAT
Bramerc ponovo izabran za glavnog tužioca
NA VRH

Podijeli članak na