STAVOVI

Bramerc u Beogradu: Ratni zločinci nisu heroji

Sada kada vidim kako se prema nekima od njih odnose, pa, to je uvreda za žrtve, nepoštivanje zakona i ne pomaže pomirenju u regiji

Bramerc: U Hagu se svima sudilo po međunarodnom pravu

Index.hr

23.10.2018

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) ocijenio je da su pred haškim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), čiji je MICT sljedbenik, dokazani zločini sve tri strane sukobljene tokom 1990-ih godina, i sugerirao bolju regionalnu saradnju u procesuiranju ratnih zločina i u potrazi za nestalima.

- Mislim da smo pokazali da su sve tri strane počinile zločine i to ne samo tokom borbe, već uzimajući zarobljenike, ubijajući ih, gledajući kako njihovi vojnici siluju ili ne čineći ništa dok su njihovi vojnici uništavali sela i gradove - izjavio je Bramerc u intervju za TV Prva poslije službenih razgovora sa srbijanskim dužnosnicima. 

On se tokom dvodnevne posjete Beogradu uoči podnošenja redovnog izvještaja u Ujedinjenim narodima o saradnji s MICT-om susreo s predsjednikom Srbije, srbijanskom ministricom pravosuđa i glavnom tužiteljicom za ratne zločine, a iz Beograda odlazi uvjeren da će se "raditi na više slučajeva ratnih zločina", te na potrazi za nestalima, što je ocijenio jednom od ključnih zajedničkih obveza u regiji. 

Bramerc je rekao da se u Hagu svima sudilo po međunarodnom pravu, a ne zato što su "ratni heroji", i rekao da je uvreda za žrtve kako se danas tretiraju mnogi haški optuženici.

- Ko god je osuđen u Hagu - osuđen je zbog kršenja međunarodnog prava, a ne zato što je ratni heroj. Sada kada vidim kako se prema nekima od njih odnose, pa, to je uvreda za žrtve, nepoštivanje zakona i ne pomaže pomirenju u regiji - ocijenio je Bramerc u ekskluzivnom intervjuu za TV Prva.

Drži neprihvatljivim da "ljudi osuđeni za najteže zločine budu prihvaćeni kao heroji u svojim sredinama". 

"To je nešto što snažno osuđujemo, jer toga je sad više nego ranije i to je veoma negativna pojava", rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.