REGION

Interkulturalna škola u Vukovaru nema učenika, Norvežani traže povrat novca

Propuštena historijska prilika da spajanjem djece u zdrave odnose i zdravu budućnost za ovaj grad

Ilustracija

Avaz.ba

29.10.2018

Prije četiri godine milione za školu u Vukovarskom Borovu dala je Kraljevina Norveška. No, do danas škola nije proradila pa Norvežani sad traže svoj novac nazad, javlja RTL.

Trebala je to biti najmodernija škola u Vukovaru, a danas nema nijednog učenika. Ideja o školi koja je trebala biti primjer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika rodila se još prije 15 godina.

Interkulturalna škola "Dunav" trebala je biti jedinstvena i prva takva škola u Hrvatskoj u koju bi išla djeca hrvatske nacionalnosti, srpske nacionalnosti i svih drugih nacionalnosti i učila bi o međusobnim razlikama. U nju su trebale ići desetine, možda i stotine djece, ali u nju ne ide niko.

I sve bi se to brzo zaboravilo da se nisu oglasili Norvežani koji su uložili milion i tristo hiljada eura u taj projekt koji nikada nije zaživio i sada traže uloženi novac nazad.

- Projekt nije ispoštovan prema međusobno obvezujućem sporazumu koji je potpisan 2014. godine. Stoga su donatori zatražili povrat novca koji su do sada uložili - rekla je norveška ambasadorica Astrid Versto Hrvatskoj.

- Mislim da se propustila historijska prilika da spajanjem djece u zdrave odnose i zdravu budućnost za grad Vukovar. To se nije realiziralo za vrijeme mog mandata zato što su HDZ i SDSS odbili tu mogućnost - kazao je Željko Sabo, bivši gradonačelnik Vukovara za RTL.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.