BRISEL

Makedonija napreduje prema članstvu u NATO

Stoltenberg: NATO pozdravlja napredak Makedonije. AFP

Piše: Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Skoplja/Sead NUMANOVIĆ

4.12.2018

NATO pozdravlja napredak Skoplja prema punopravnom članstvu - istakao je generalni sekretar ovog vojnog saveza Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima pred početak ministarskog samita 30 šefova diplomatija država koje su u NATO-u, on je govorio i čemu će se tokom današnjeg i sutrašnjeg dana razgovarati na sastanku.

Najvažnija tema o kojoj je Stoltenberg govorio novinarima je Rusija i njeno destabilizirajuće ponašanje u svijetu.

- Rusija mora osloboditi ukrajinske mornare i brodove koje je zaplijenila. Brine nas i novi ruski raketni sistem. Njegovo uspostavljanje stavlja pod upitnik poštovanje i postojanje Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja i Rusija nas mora uvjeriti da ga poštuje i da će novi sistem biti urađen u skladu s odredbama Sporazuma - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da saveznici čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije te da, praktično, pomažu ove dvije države, uključujući i moderniziranje i jačanje njihovih oružanih snaga.

Stoltenberg je naveo da će ministri vanjskih poslova razgovarati i o situaciji u Afganistanu i pregovorima koje vlada u Kabulu vodi s Talibanima.

- Talibani moraju znati da ne mogu pobijediti. Mi snažno podržavamo pregovore i nadamo se da će to učiniti i afganistanski susjedi, Rusija i Iran u prvom redu - naveo je Stolntenberg.

Tokom dvodnevnog ministarskog samita očekuje se da će NATO i formalno uputiti Bosni i Hercegovini poziv da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program (AMP), čime bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.