REGION

NATO želi i Crnogorce u Iraku

Misija u Iraku pokrenuta je na julskom samitu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu i uslijedila je na zahtjev vlade u Bagdadu

Bošković i Đukanović. Vijesti.me

Vijesti.me

24.12.2018

NATO bi pozdravio učešće Crne Gore u obuci sigurnosnih snaga u Iraku, kazao je zvaničnik Alijanse upoznat s misijom.

Ukoliko je Crna Gora dostavila pismo namjere da se priključi misiji, ono još nije došlo do stepena političkog odlučivanja o učešću, ali bi trebalo da je u proceduri, kazao je on.

Sljedeći korak bio bi da razmotre ponudu koju je dostavila Crna Gora i da procijene da li time popunjavaju praznine koje imaju. Ako ne, oni će reći ne i ponuditi nešto drugo. Ako da, kontaktirat će Crnu Goru i reći da će ih nominirati za potencijalnog partnera u operaciji - pojasnio je on, dodavši da prije samog učešća predstoji usaglašavanje pravnih i finansijskih detalja. 

Ministar odbrane Predrag Bošković prošlog mjeseca je rekao da je Crna Gora zainteresirana za logističke pozicije na aerodromu u Bagdadu, gdje je moguće da će poslati jednog ili dva oficira.

Misija u Iraku pokrenuta je na julskom samitu NATO-a u Briselu i uslijedila je na zahtjev vlade u Bagdadu. Predsjednik Milo Đukanović kazao je novinarima na marginama tog samita da Crna Gora ima namjeru da pošalje vojnike u Irak.

Misija je zvanično počela posljednjeg dana oktobra ove godine, a ima za cilj dodatno jačanje iračkih sigurnosnih institucija i struktura.

Cilj je da obučimo iračke instruktore da podučavaju vlastite ljude da bi mogli napraviti nove instruktore i obučavati svoje ljude. Iz tog razloga mogli smo ići s malom misijom - pojasnio je sagovornik iz NATO-a. 

Misiju čini gotovo 500 pripadnika, a osim zemalja članica, učestvuju i vojnici iz Australije, Finske i Švedske. U Iraku je trenutno oko 140 pripadnika misije, a dolazak ostalih očekuje se u januaru.

Crnogorski vojnici su prošle sedmice počeli učešće u misiji “Pojačano istureno prisustvo – eFP”.

Ministar odbrane Rajmonds Bergmanis kazao je u intervjuu “Vijestima” da će pripadnici VCG-a steći ogromno iskustvo u misiji u Letoniji.

Crna Gora godinama učestvuje u misiji “Odlučna podrška” u Afganistanu, gdje se trenutno nalazi deveti kontingent VCG-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.