REAKCIJE

Haradinaj: Volimo SAD, ali tarife ostaju, nećemo se pokoriti Srbiji

Premijer pozvao Vašington da razumiju poziciju Kosova

S. N.

13.2.2019

Vlada Kosova neće ukinuti tarife na robu iz Bosne i Hercegovine, zaključak je sinoćnjeg sastanka u Prištini.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uputile oštro pismo, u kojem zahtijevaju da se nameti na bh. i srbijansku robu odmah suspendiraju, inače će poduzeti nove, oštrije sankcije, u glavnom gradu Kosova okupili su se predsjednik te države Hašim Tači (Hashim Thaci), premijer Ramuš Haradinaj (Ramush), te nekoliko ministara, uključujući i šefa diplomatije Behdžeta Pacolija.

U obraćanju medijima poslije sastanka, Haradinaj je rekao da poziva SAD "da razumiju poziciju Kosova". Apelirao je i na svoje koalicione partnere da ostanu ujedinjeni i istraju u odluci da se tarife ne ukinu.

- Sastao sam se s ambasadorom Filipom Kosnetom (Philip Kossnet), koga mnogo poštujem. On je bio jasan, tražio je da Kosovo suspendira takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku, ali da se nećemo pokoriti Srbiji - rekao je Haradinaj okupljenim novinarima.

Dodao je i da njegova odlučnost nije „ni hrabrost ni arogancija“, već da želi da „nakon 20 godina razriješi situaciju koju je stvorila Srbija“.

Tači je, pak, gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, upitao je li šteta koja je načinjena Srbiji vrijedna odnosa Kosova sa SAD.

- Ne vjerujem da na Kosovu postoji jedan lider koji se osjeća dobro zbog toga što smo oštetili Srbiju za nekoliko miliona eura na račun SAD - istakao je.

Dodao je i da Kosovo ne treba biti strana koja blokira dijalog.

- Vjerujem da ćemo u danima i sedmicama koji dolaze naći kreativno rješenje - zaključio je Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.