REAKCIJE

Duda Balje za "Dnevni avaz": Svako mora platiti za ono što je uradio

Balje: Reakcija NATO-a je bila mjera zaštite. Arhiv

E. Trako

25.3.2019

Duda Balje, predstavnica bošnjačkog političkog kluba, zastupnica Koalicije "Vakat" u Skupštini Kosova, prokomentirala je propagandu Srbije koja se vodi ovih dana, a povodom 20. godišnjice od akcije NATO-a.  

- Potpuno sam sigurna da svako mora platiti za ono što je radio. Ono što se prije 20 godina desilo na Kosovu bila je mjera predostrožnosti, da se ne bi desilo ono što se dogodilo Bosni i Hercegovini. Mislim da se ne radi o agresiji NATO-a, naprotiv. Stanovništvo Kosova je spašeno - kazala je Balje.

Kaže da su Kosovari vrlo osjetljivi kad je ova tema u pitanju.

- Reakcija NATO-a je bila mjera zaštite. To što u Srbiji pokušavaju da promijene i definiraju na druge načine samo pokazuju svoje slabosti. Mislim da se jačina jedne nacije pokazuje na priznanju svega što se desilo, a ne na negiranju. Moment kada možemo krenuti naprijed je onaj kada svi priznamo šta smo radili, izvinimo se. A sve dok se događa ovakva negacija kao što to rade u Srbiji, nemoguće je ići naprijed – kazala je između ostalog Balje.

Podsjetimo, bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine kao posljednji pokušaj pritiska na vlasti u Beogradu predvođene Slobodanom Miloševićem, a u cilju povlačenja srpskih snaga s Kosova gdje su počinjeni ratni zločini protiv albanskog civilnog stanovništva.

Bombardiranje je trajalo tri mjeseca, a jugoslavenska vojska se naposljetku povukla iz tadašnje južne srbijanske pokrajine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.