ODRŽALI SASTANAK

Osmani s Kameronom: Članstvo Kosova u NATO-u neophodan korak za mir i stabilnost u regionu

Osmani je naglasila i važnost članstva Kosova u Vijeću Evrope radi daljeg jačanja i unapređenja ljudskih prava

David Kameron i Vjosa Osmani. Anadolija

Anadolija

4.1.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je u četvrtak na sastanku ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Kamerona (Cameron), prenosi Anadolu.

Kako se navodi u saopćenju njenog kabineta, na sastanku je razgovarano o "odličnim odnosima između Kosova i Velike Britanije, o posvećenosti produbljivanju međudržavne saradnje, jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i o sigurnosnoj situaciji u regionu i šire."

Nepokolebljiva podrška

Osmani se zahvalila Kameronu za nepokolebljivu podršku Velike Britanije njenoj zemlji, uključujući i diplomatsku podršku u procesu evropskih integracija Kosova u međunarodnim institucijama.

Predsjednica Kosova je ponovila važnost članstva njene zemlje u NATO-u, počev od uključivanja u Partnerstvu za mir, kao neophodan korak za obezbjeđivanje dugoročnog mira i sigurnosti u regionu i šire.

Naglasila je i važnost članstva Kosova u Vijeću Evrope radi daljeg jačanja i unapređenja ljudskih prava.

Sigurnosna situacija

- Na sastanku je razgovarano i o sigurnosnoj situaciji u regionu i šire, i tom prilikom je Osmani upoznala sekretara Kamerona sa stalnim naporima Srbije za destabilizaciju, uključujući akt agresije i teroristički akt protiv Kosova, 24. septembra. Predsjednica se zahvalila sekretaru Kameronu na povećanju broja britanskih trupa u okviru KFOR-a, naglasivši važnost saradnje za osiguravanje granice sa Srbijom - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Osmani govorila i o "terorističkim grupama podržanih od Beograda, koje nastavljaju da stvaraju strah i zastrašivanje unutar srpske zajednice."

- Osmani je istakla da je Kosovo primjer u regionu u smislu prava nevećinskih zajednica, te je potvrdila punu posvećenost zemlje ka osnaživanju svakog građanina, bez razlike - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.