PORUKE Predsjednik austrijskog parlamenta

Sobotka: EU mora pokazati da poduzeti napori zapadnog Balkana nisu uzaludni

Nema odstupanja od ispunjavanja preduvjeta na putu ka EU, kazao je

B92
08.04.2019 15:06

Foto: Ilustracija

Predsjednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka (Wolfgang) založio se u razgovoru s predsjednicom drugog doma holandskog parlamenta za integraciju zapadnog Balkana u EU. 

Sobotka je na radnom doručku, uoči današnje konferencije predsjednika parlamenata EU, istakao da je to pitanje koje se tiče stabilnosti, ali i vjerodostojnosti EU u regionu. 

On je holandskoj kolegici Kadijom Arib (Khadia), čija zemlja ima uzdržan pristup širenju EU na zapadni Balkan, ukazao na rastući utjecaj drugih država na ovaj region.

Pristupna perspektiva predstavlja ključni motor za provođenje unutrašnjih reformi u zemljama zapadnog Balkana, naglasio je Sobotka, posebno ističući historijski sporazum Sjeverne Makedonije i Grčke.

- Sada je na EU da pokrene pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom. EU mora pokazati da poduzeti napori nisu bili uzaludni, već da se isplate demokratsko-političke reforme - kazao je on.

Sobotka je pohvalio i reformske mjere u Albaniji te ocijenio da bi sada otvaranje pristupnih pregovora bio logičan korak na dugom putu ka članstvu.

Podvukao je da nema odstupanja od ispunjavanja preduvjeta na putu ka EU.

Komentari

NA VRH