REAKCIJE

Dačić: Međunarodna zajednica da ispuni svoje obaveze

On je, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, naglasio da će se Srbija nastaviti ponašati odgovorno i konstruktivno

Arhiv

Avaz.ba / Srna

29.5.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je kako će Srbija morati reagirati i zaštititi svoj narod ukoliko bude napadnut na Kosovu, ako to ne učine međunarodne snage čija je to obaveza prema Rezoluciji 1244.

On je, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, naglasio da će se Srbija nastaviti ponašati odgovorno i konstruktivno.

- Srbija nikome ne prijeti. Znamo mi kakva je situacija, ali isto tako međunarodna zajednica treba znati kako je međunarodno prisustvo to koje treba štititi Srbe. Ako ih oni ne štite, Srbija bi bila prinuđena ili da gleda nasilje, ili da intervenira. Zato smo mi rekli da ispune svoje obaveze - rekao je Dačić gostujući na TV-u Pink.

Dačić je naglasio kako je jučerašnja akcija Specijalnih jedinica policije Kosova (ROSU) na sjeveru bila pokušaj osvajanja sjevera i da je cilj bio pokazati da "albanska noga" može ući na svaki dio Kosova.

On je rekao kako je sjeverni dio Kosova dio na kojem kosovske vlasti nemaju nikakav upliv.

- To je njima kamen u cipeli i žele ostvariti svoj suverenitet na sjeveru. Zato je naš cilj da se sačuvaju svi odbrambeni sistemi tamo, kao što su sirene. Zašto su bile sirene? Zato što se zna šta je njihov cilj. To je bila demonstracija sile, ali je moglo doći do teških posljedica - kazao je Dačić.

Reagirajući na ocjenu EU, Dačić je rekao kako je to formulacija koju je izrekla Maja Kocijančič kojom bi se trebali baviti analitičari, a da je suština ta da Albanci s oružjem ne mogu dolaziti na sjever i da je to dogovoreno.

- A sada tražiti izgovor u tome da su to sigurnosne sile... To je traženje izgovora kako bi da se opravdalo ono što se desilo. Ovo više ne smije da se desi, jer to ozbiljno ugrožava sigurnost - upozorio je Dačić.

On je, kada je riječ o nastavku dijaloga s Prištinom, rekao da to ne zavisi samo od Beograda nego od toga koliko je međunarodna zajednica spremna tolerirati ovakvo ponašanje Albanaca.

- Ako će Priština nastaviti ovako da se ponaša, šta da se očekuje od sastanka u Parizu u julu - upitao je Dačić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.