SVIJET

Makron se sprema "preuzeti" zapadni Balkan: Šalje specijalnog izaslanika

Njemačka kancelarka Angela Merkel sprema se krajem godine za penziju zbog narušenog zdravstvenog stanja, a njenim odlaskom ostat će upražnjeno mjesto "glavnog" u Evropi

Nakon odlaska Merkel, želi biti broj 1. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

18.7.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) planira imenovati specijalnog izaslanika za zapadni Balkan koji će imati aktivnu ulogu u rješavanju kosovskog problema, saznaje nezvanično "Blic".

Makron je tokom dvodnevne posetu Beogradu o tome obavijestio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On ima namjeru da se aktivnije angažuje u ovom regionu.

- Francuska želi preuzeti ključnu ulogu u rješavanju problema između Beograda i Prištine. Pošto zbog brojnih obaveza sam ne može na dnevnom nivou da se bavi rasplitanjem kosovskog čvora, ima namjeru da u narednom periodu nađe čovjeka od povjerenja koji će biti zadužen za taj dio Evrope. Biće to francuski izaslanik za zapadni Balkan. Makron će zahvaljujući toj novoj figuri praktično učvrstiti svoj utjecaj u ovom regionu - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova u Parizu. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel sprema se krajem godine za penziju zbog narušenog zdravstvenog stanja, a njenim odlaskom ostat će upražnjeno mjesto "glavnog" u Evropi. Nije tajna da francuski predsjednik ima takve ambicije i da u narednim godinama ima namjeru preuzeti kontrolu nad Starim kontinentom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.