ZBOG TENZIJA

Makron i Šolc pozvali na nove izbore na sjeveru Kosova uz učešće Srba

Pozvali smo obje strane da što prije budu organizovani novi izbori u četiri opštine, izjavio je Makron

Makron i Šolc. Twitter

A. O.

1.6.2023

Predsjednik Fracuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što prije budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Poslije zajedničkih sastanaka Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) sa predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu Kosova posljedica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri posto upisanih birača.

- U potpunosti podržavamo sve povrijeđene, prije svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obje strane da što prije budu organizovani novi izbori u četiri opštine (na sjeveru Kosova) i da na njima učestvuju srpski predstavnici - kazao je Makron novinarima poslije samita Evropske političke zajednice.

Poslije samita u moldavskom selu Bulboaka, Makron je kazao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) razgovarati sa liderima Srbije i Kosova o pitanju održavanja novih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.