NAORUŽAVANJE

General Hodžis upozorava: Rusija isporukom oklopnih vozila Srbiji stvara nestabilnost na Balkanu

Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susjedima da nađu mirno rješenje za izazov

Hodžis: Rusija nije dobronamjerna. AP

F. M.

2.8.2019

Isporuka ruskih oklopnih vozila Srbiji pokazatelj je težnji Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu, izjavio je za "Glas Amerike" generalpotpukovnik Frederik Ben Hodžis (Frederick Benjamin Ben Hodges), bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

- Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susjedima da nađu mirno rješenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spriječi integriranje Srbije i Zapada uprkos želji miliona građana Srbije - rekao je Hodžis za "Glas Amerike".

Deset ruskih oklopnih vozila koja su, prema tvrdnjama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donirana Vojsci Srbije, predstavljena su u ponedjeljak u gradu Nišu, na jugu Srbije. Njihov transport rijekom Dunav prvobitno je spriječila Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, zbog sankcija EU uvedenim Rusiji zbog nelegalne aneksije Krima.

Naposlijetku, ruska vozila do Srbije su ipak stigla preko Mađarske, čije su vlasti odobrenje za to objasnile tvrdnjom da su transportirana civilnim, a ne vojnim avionom.

Upitana za reakciju povodom poteza mađarskih vlasti, administracija Evropske komisije je za "Glas Amerike" odgovorila da ne komentira pojedinačne slučajeve – istaknuvši, međutim, da je primjena restriktivnih mjera Evropske unije odgovornost njenih članica.

- Nadam se da će Mađarska, značajan član NATO-a i Evropske unije, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije, od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza, koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice - kaže za "Glas Amerike" general Hodžis.

- Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu. Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske federacije da između nas umetne klin - ukazuje Frenklin Hodžis.

Prethodno je, također na upit "Glasa Amerike" povodom dopremanja ruskih vozila, iz NATO stigao odgovor da Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju s kim će sklapati političke i sporazume iz sfere sigurnosti.

Srbija je 2014., prije pet godina, počela pregovarački proces o članstvu u Evropskoj uniji. Istovremeno održava bliske odnose s Ruskom Federacijom – državom koja rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi s vanjskopolitičkim pitanjima, čije se rješavanje kosi sa sugestijama zapadnoevropskih partnera Srbije, poput spora Beograda i Prištine, o čemu dvije strane vode pregovore uz posredstvo Evropske unije, koji su u zapećku od novembra 2018.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.