PORUKE Povodom godišnjice vojno-policijske akcije

Plenković: "Oluja" je pomogla i oslobađanju BiH

U svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske, poručio je

A. Ču. / Avaz.ba

Plenković: Čestitao svim Hrvaticama i Hrvatima

Foto: Arhiv


Uz požrtvovanost i hrabrost hrvatskih branilaca te umijeće Hrvatske vojske i policije, prije 24 godine oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske, a omogućeno je i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branilaca.

- Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska sa ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije "Oluja". Tog je 5. avgusta 1995. u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske vraćen je najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. Uz požrtvovanost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. 

Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine - navodi se u Plenkovićevoj poruci.

Navodi se da je hrvatsko vodstvo, zahvaljujući "Oluji", uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatske državne teritorije.

Podsjetio je da su se hiljade prognanih vratile svojim domovima, a trajni mir omogućio je postupnu obnovu, revitalizaciju i gradnju zemlje.

- Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsjedati Evropskom unijom, sa ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakog života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske, koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva. Kao odgovorna Vlada, čuvamo dignitet naših branitelja i nastavit ćemo predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika - naveo je Plenković.

Istaknuo je da Vlada Hrvatske, vođena domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radi na reformama kako bi izgradila "zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti."

- U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniocima čestitam njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - naglasio je Plenković.

NA VRH

Podijeli članak na