ZAPADNI BALKAN

Albanci poručili Vučiću: Bez Kosova nema stvaranja 'mini Šengena'

U Bosni i Hercegovini raste podrška stvaranju ove zone

Gent Cakaj: Albanija će se povući ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Arhiv

Avaz.ba

24.10.2019

Ministar za evropska pitanja i međunarodne odnose Albanije Gent Cakaj izjavio je da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje "mini Šengena" ako njoj ne pristupi Kosovo

- Premijer Rama je imao suštinski uslov o kojem se ne može pregovarati. Albanija će se odmah povući ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Upućen je poziv trima drugim državama – Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini da se pridruže ovoj inicijativi - rekao je Cakaj.

Osim Cakaja, mogućnost stvaranja "mini Šengena" bez Kosova ranije je odbacio i otpravnik poslova Kosova u Albaniji Sile Ukšini (Syle Ukshini).

- O tim stvarima razgovarali smo na Vijeću za regionalnu saradnju (RCC). Ukoliko se dogodi 'mini Šengen', sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako bi jedna zemlja htjela isključiti drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni - rekao je.

Prilikom prvog spominjanja inicijative za zajedničku ekonomsku uniju između zemalja zapadnog Balkana, tadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je odbacio mogućnost da Kosovo bude dio te inicijative, pošto je to "u suprotnosti, posebno s ekonomskim, interesima Kosova".

Tokom trilateralnog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, održanog početkom oktobra u Novom Sadu, potpisana je Deklaracija o nemjerama za uspostavljanje "mini Šengena".

Tada su pozvane i ostale zemlje balkanske šestorke, koja uključuje Kosovo, da im se pridruže. Nakon što su predsjednici triju zemalja, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, 10. oktobra u Novom Sadu potpisali Deklaraciju o namjerama za uspostavljanje tzv. malog Šengena, uz poziv da se pridruže i ostale zemlje zapadnog Balkana, u Bosni i Hercegovini raste podrška ovoj inicijativi. 

Među prvim je reagirao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, koji je već organizirao sastanak s privrednicima iz oba bh. entiteta.  Ministar Šarović najavljuje da bi BiH mogla postati potpisnica Deklaracije na novom sastanku, koji će se održati narednog mjeseca u Ohridu. Također, Šarović navodi da ova regionalna inicijativa ima za cilj da najdalje do 2021. godine olakša ili u potpunosti liberalizira trgovinu robama i uslugama, omogući slobodno kretanje ljudi i kapitala u okviru zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana 

- Ne radi se samo o tri zemlje koje su potpisale Deklaraciju, jer su ovim dokumentom pozvane Bosna i Hercegovina i ostale zemlje da se pridruže. Procjenjuje se, kada ova inicijativa zaživi za nekoliko godina, da će to snažno utjecati na rast svih zemalja koje se budu priključile. A za BiH to bi bilo vrlo korisno, osjetio bi se rast ekonomije, mislim da privrednici to priželjkuju - rekao je Šarović, dodavši da bi se BiH bez oklijevanja trebala pridružiti ovoj inicijativi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.