REGION

Veliko nevrijeme poharalo Hrvatsku: Poplavljena obala Jadrana, zabilježen rekordan val od gotovo 11 metara

Brojne trajektne i brodske linije su u prekidu

Nevrijeme u Hrvatskoj. Goran Kovačić/PIXSELL

Sl. M. / Avaz.ba

13.11.2019

Jak jugo praćen kišom stvara probleme u mnogim dijelovima Hrvatske. Poplavljena je obala Jadrana, a brojne trajektne i brodske linije su u prekidu.

Najviše posla, nakon olujnog nevremena, imaju vatrogasci koji ispumpavaju poplavljene prostore i uklanjaju srušena stabla.

Zbog obilne vode na cesti od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula – Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag – Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala.

Velika materijalna šteta nakon olujnog juga u Brodarici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Poplavljeni su Podrumi Dioklecijanove palače, obavijestili su iz Muzeja grada Splita. Vatrogasci ispumpavaju vodu, zbog čega su Podrumi zatvoreni za posjetioce.

- Od noćas su potopljeni Podrumi Dioklecijanove palače. Osim obilne kiše, podigao se i nivo mora, pa u Podrumima već postavljene pumpe nisu bile dovoljne za borbu s vodom. Domarima Muzeja grada Splita Tonću Vatavuku i Igoru Čotiću u izbacivanju vode iz Podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci, no jaka kiša i dalje pada. Kiša će, kažu meteorolozi, prestati tek poslije 16 sati, Podrumi su danas zatvoreni za posjetioce - saopćili su iz Muzeja.

Zbog kiše i olujnog juga poplavio je centar Rijeke oko gradske tržnice, a more se u luci podiglo preko nivoa.


Rijeka: Poplavio centar grada, neki su kroz grad krenuli s daskom za veslanje. Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatski hidrografski institut izmjerio je jučer u 16 sati rekordan val na Jadranu, pokraj otočića Sv. Andrija u Dubrovniku. 

- Maksimalna visina vala iznosila je Hmax=10,87 m s pripadajućom značajnom visinom vala Hs=4,75 m (stanje mora 6) i perioda T=10s. Val je došao iz smjera Dirp = 167.1 °" - saopćili su iz Hrvatskog hidrografskog instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.