SLOVENIJA Nacionalni institut za javno zdravlje

Potvrđeno 39 slučajeva ospica, najviše u zadnja dva mjeseca

Među zaraženima je šestoro djece, većinom mlađih od pet godina godina

Fena

Ljubljana: Zabrinjavajući podaci

Foto: Agencije


U Sloveniji je ove godine potvrđeno 39 slučajeva oboljelih od ospica, od čega sedam u zadnjih nekoliko dana, a među zaraženima je i dvoje stranaca, potvrdio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Među zaraženima je šestoro djece, većinom mlađih od pet godina godina, četvero bolesnika je u dobi od 15 do 24 godine, a ostali su stariji.

Većina oboljelih nije se cijepila, a posebno zabrinjava to što nijedno od oboljele djece nije vakcinisano.

Kod osoba koje su vakcinisane, ali su se ipak zarazile ospicama, tok bolesti je lakši, a opasnost od komplikacija manja.

U Sloveniji je vakcinisanje zakonski obavezno, no premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je u parlamentu najavio zakonske promjene koje će omogućiti veću vakcinaciju  i strožiju kontrolu, upozorivši da oni koji nasjedaju na neznanstvene teorije o štetnosti vakcinisanja često znaju postići da im se djeca ne vakcinišu iako za to nema medicinski utvrđenih razloga.

Promjene sadašnjeg zakona koji regulira vakcinisanje predložit će se do proljeća iduće godine, najavio je slovenski premijer.

Novi slučajevi ospica zadnjih mjeseci zabrinjavaju zdravstvene radnike jer je zadnja veća epidemija zabilježena još 2014. godine, kad je oboljelo pedesetak osoba nakon što su se vratile s jedne izložbe u susjednoj Italiji.

Više o:

Slovenija Ospice
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na