ALARMANTNO

Na pomolu nova epidemija: Ospice haraju BiH

Nakon Tuzle i Živinica, prvi slučajevi potvrđeni u Kantonu Sarajevo

Bolest preventabilna vakcinacijom. Facebook

Meliha Smajkic

24.1.2024

Nakon što je u Tuzli buknula zaraza morbilima, a gdje je, uz Živinice, proglašena epidemija, ova zarazna bolest, poznata i kao ospice ili krzamak, potvrđena je i na području Kantona Sarajevo.

Kako nam je rekao predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS Ademir Spahić, radi se o troje djece iz jednog vrtića u općini Novi Grad. Nakon novih slučajeva i pojave širenja u BiH, dodao je, sve više roditelja dovodi djecu na vakcinaciju.

Održan sastanak

Upravo zbog pojave sumnjivih slučajeva u ponedjeljak je održan sastanak predstavnika nadležnih instanci. Na sastanku je definiran protokol djelovanja u slučaju izbijanja epidemije ove bolesti.

Iako je ova bolest potpuno preventabilna vakcinacijom, ipak, zabrinjavajuće je visok procent djece koja nisu primila obavezne vakcine. Tačan broj djece koja nisu primila MRP vakcinu na području Kantona Sarajevo, do zaključenja ovog izdanja, nismo uspjeli dobiti, međutim, pretpostavka je da je riječ o nekoliko hiljada mališana.

Spahić: Definiran protokol. Facebook

Da bi se spriječilo javljanje morbila i širenje bolesti, obuhvat imunizacijom zahtijeva visok nivo od 95 posto. Nažalost, prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tokom protekle godine obuhvat imunizacijom je bio na jedva 50 posto, a u pojedinim dijelovima to je iznosilo 30 posto.

48 pacijenata

Upravo je u Tuzli utvrđeno da je bolest krenula iz jednog vrtića u kojem čak 80 posto djece nije bilo vakcinisano.

Inače, prema podacima nadležnih službi, epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je stabilna. Usljed zaraze morbilima u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla liječeno je 48 pacijenata.

Moguće komplikacije

Inkubacija traje oko 10 do 12 dana. Do pojave osipa može proći 7 do 21 dan, obično 14 dana. U simptome spadaju curenje iz nosa, visoka temperatura od oko 40 stepeni te karakterističan crveni, pljosnati osip. Komplikacije se javljaju u oko 30 posto slučajeva, a najčešće su kod djece mlađe od pet godina i odraslih iznad 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.