PROŠIRENJE

Grubišić: Hrvatska vidi Crnu Goru kao sljedeću članicu EU

Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod, kazao je Grubišić

Marković i Grubišić: Isti cilj. Agencije

Avaz.ba

15.1.2020

Crna Gora je najviše napredovala među kandidatima za članstvo u EU te je Zagreb vidi kao prvu sljedeću članicu Unije, kazao je u srijedu u Podgorici hrvatski ambasador u toj zemlji Veselko Grubišić predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom.

Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u EU, istaknuo je Grubišić predstavljajući crnogorskim dužnosnicima prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

- Nastavit ćemo pomagati svih šest država regije na putu ka EU. Nastavit ćemo se boriti za susjedstvo - kazao je hrvatski ambasador te pozvao crnogorske čelnike da udvostruče napore u provođenju reformi.

- Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod - kazao je Grubišić.


Predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Agencije

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza koje stoje pred njom na putu u punopravno članstvo u EU. Prema njegovim riječima, Crna Gora pregovara po najstrožijim kriterijima koje je EU ikada imala u sklopu politike proširenja i u takvim uvjetima, s relativno mladom administracijom, predvodnica je procesa evropske integracije.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.