PRIJEPOLJE

Obilježena 27. godišnjica zločina u Štrpcima

Dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar otela je jedinica pod komandom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića

Piše: Al. B. / Avaz.ba

27.2.2020

Komemorativnim skupom, protestnom šetnjom od Doma revolucije do zgrada Općine i Suda te spomen-obilježja u Šarampovu u Prijepolju je obilježena 27. godišnjica zločina na bosanskoj željezničkoj stanici Štrpci

Podsjetimo, 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar otela je jedinica pod komandom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, koja ih je potom sprovela do mjesta Mušići kod Višegrada, gdje su, nakon mučenja, i ubijeni. Dvadeset i sedam godina poslije članovi porodica i sugrađani još traže pravdu, svjesni da je mnogi neće ni dočekati.

- Jedino što je novo u odnosu na prethodne godine je da je u Beogradu počelo suđenje za učešće u tom zločinu. Mićo Jovičić, koji je pravosnažno osuđen u Sarajevu, pristao je da svjedoči protiv njih i na suočavanju prošlog mjeseca on je na sudu potvrdio njihovo prisustvo i učešće u izvođenju putnika iz voza, a zatim na kamionu i o ostalim dešavanjima – kazao nam je Nail Kajević, brat ubijenog Nijazima i predstavnik porodica ubijenih.




Obilježena 27. godišnjica zločina u Štrpcima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U proteklih 27 godina porodice žrtava ovog ratnog zločina nisu mogle ostvariti nikakva prava u državi Srbiji jer, pojašnjavaju, VRS se u Srbiji ne smatra neprijateljskom vojskom. 

Od 20 ubijenih do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri civila. Prijepolje je izgradilo spomen-obilježje u znak sjećanja na devetero svojih stanovnika koji su se nalazili u vozu zaustavljenom u Štrpcima.

- Proces utvrđivanja istine o tom zločinu, privođenje počinilaca, pronalaženje posmrtnih ostataka, traje predugo i presporo. Ovaj prostor nosi određenu simboliku, jer ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar 1993., odustao je od svoje budućnosti. Prijepolje i Prijepoljci nikada neće zaboraviti svoje sugrađane i nikada nećemo odustati od traženja da svi učesnici ovog zločinačkog čina budu uhapšeni i osuđeni – kazao je predsjednik općine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.