SLOVENIJA

Panika u Ljubljani: Prvi slučaj koronavirusa, pacijent se nije odmah javio ljekaru

Zbog ovog slučaja, u izolaciju mora i ljekar koji je primio oboljeloga

Ispituju se i bliske osobe. AFP

Avaz.ba

5.3.2020

U Sloveniji je sinoć potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom Covid-19. Vijest je objavio slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec, nakon čega je to javnosti potvrdio i ministar zdravstva Aleša Šabadera. 

- Prema informacijama koje dosad imamo, pacijent je došao iz Maroka, preko Italije, u Sloveniju. Danas je bio kod svog ljekara koji ga je, zato što je pokazivao simptome koronavirusa, uputio na Infektivnu kliniku ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra. Testiranje je pokazalo da je uzorak pozitivan. Pacijent se trenutno nalazi u pripremljenoj prostoriji za karantin te su pokrenuti odgovarajući protokoli - izjavio je ministar Šabader.

Dodao je kako se trenutno istražuju putanje širenja virusa.

Aleša Šabader i Maja Sočan. Screenshot

Istražuju s kim je bio u kontaktu

Najavljeno je i da će biti ispitane i bliske osobe oboljelog kako bi se spriječilo širenje zaraze. Mediji u sloveniji napominju kako je od njegovog povratka kući u Sloveniju, pa do javljanja ljekara, prošlo nekoliko dana, a navodno je riječ o 60-godišnjaku. 

Maja Sočan s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo kazala je kako kako se o slučaju za sad vrlo malo zna.

 Istražujemo gdje je točno došlo do zaraze, a zasad sve upućuje na Maroko. Naš je posao identificirati sve osobe s kojima je pacijent bio u dodiru, te da ih uputimo što trebaju činiti kako bi se izbjeglo dodatno širenje virusa - rekla je Sočan.


I ljekar u izolaciji

  • Zbog ovog slučaja, u izolaciju mora i ljekar koji je primio oboljelog. Pacijent se, naime, nije pridržavao uputa epidemiologa koje kažu da se u ovakvim slučajevima potencijalno oboljeli moraju javiti ljekaru telefonom. Umjesto toga, muškarac je došao direktno u ordinaciju, čime je i ljekara potencijalno izložio zarazi. 

- Nema razloga za paniku, ali je dobro da se virus pojavio i kod nas, jer će sada stanovništvo biti više osviješteno i dosljednije će poštovati upute nadležnih - rekao je slovenski ljekar Igor Muževič.

Slovenija je postala posljednja u nizu zemalja iz našeg regiona u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, nakon što je prije nekoliko sati postojanje virusa potvrđeno i u Mađarskoj. Potvrdio je to premijer Viktor Orban, a zaraza je ustanovljena kod dvojice iranskih studenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.