EPIDEMIJA

Slovenija spremna i na zatvaranje granice zbog koronavirusa

Postoje i scenariji za daljnje aktivnosti, pa i angažiranje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja oboljelih, no sve te mjere trebaju biti primjerene razvoju situacije

Marjan Šarec. Agencije

Fena

24.2.2020

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa.

- Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno provoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći - kazao je Šarec novinarima prilikom proslave predaje novog helikoptera policiji na ljubljanskom aerodromu.

Prema riječima slovenskog premijera u ostavci, slovenska vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog vjerovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.


Marjan Šarec. Agencije

Postoje i scenariji za daljnje aktivnosti, pa i angažiranje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja oboljelih, no sve te mjere trebaju biti primjerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sjednici, u kontaktu je s vlastima u susjednim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susjednih država najavio predsjednik italijanske vlade Đuzepe Konte (Giuseppe Conte).

Zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi koronavirus i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle sedmice u domovinu prebačena s kruzera "Diamond Princess", a testovi provedeni prije toga u Japanu i oni u Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osjećaju i nemaju simptome bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.