NE OČEKUJE IZNENAĐENJA

Doktor Kon najavio ključne odluke za Srbiju

Smatra da će situacija u naredne dvije sedmice biti mnogo bolja

Kon: Pri kraju maksimuma. Arhiv

Avaz.ba

17.4.2020

- Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih, on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu - rekao je za N1 doktor Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu.

Prema ocjeni vodećeg ljekara u borbi sa pandemijom koronavirusa u Srbiji, situacija će biti mnogo bolja u naredne dvije sedmice, a poslije 1. maja mogu se očekivati i neke "krucijalne odluke", prenosi "Telegraf".

Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva veći od 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procent od broja testiranih, kojih je sada više od 3.000 dnevno.

Pad broja zaraženih u Beogradu. AFP

Dijelovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, bilježe pad broja pozitivnih nalaza. Kako kaže Kon, skoro deset posto testiranih je pozitivno, a u nekim dijelovima se virus gubi potpuno. Kon ističe da to pokazuje da virus gubi snagu.

- To jesu pozitivne vijesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu sedmicu ne bi trebalo da bude iznenađenja – rekao je Kon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.