SRBIJA

Epidemiologinja Kisić-Tepavčević odredila pod kojim uvjetima građani mogu u gradski prijevoz i avione

Kada su u pitanju tržni centri, koji se, također, otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje distance, nekorištenje centralne klimatizacije...

Darija Kisić-Tepavčević: Postepena normalizacija. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2020

Epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević obznanila je jutros definitivne preporuke pod kojima će se pod protuepidemiološkim uvjetima odvijati aviosaobraćaj, a jedna od mjera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u posljednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

To je jedna od mjera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo do sada primjenjivali  u međunarodnom saobraćaju - istaknula je Kisić-Tepavčević za RTS povodom otvorenja aerodroma i avioletova od 18. maja. 

Ona je ukazala na to da fluktuacija ljudi u međunarodnom saobraćaju potencijalno donosi rizik, ali da postoje još tri sedmice do tog perioda, do kada će biti donesene definitivne preporuke.

Kad je riječ o gradskom javnom prijevozu, koji će 4. maja početi s radom u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu, također će biti tačno napisane preporuke, kojih će se građani morati pridržavati.

- Naprimjer, ulazit će se na jedna vrata, obavezno sa maskom, a oni koji ne budu imali masku, na ulazu će moći da je uzmu. Zatim, mora da se poštuje sigurna razdaljina. Jedan i po metar do dva je sigurno, ali ako se koriste maske, može se dozvoliti i nešto gušći smještaj ljudi. A neće se koristiti vještačka klimatizacija - navela je Kisić-Tepavčević za RTS.

Kada su u pitanju tržni centri, koji se, također, otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje sigurne distance, nekorištenje centralne klimatizacije... što će, dodaje, biti svojevrsni standard u svim zatvorenim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.