BILO JE I VRIJEME

Meta pooštrava ograničenja za tinejdžere na Facebooku i Instagramu

Sve naloge adolescenata stavit će u strožiju konfiguraciju, što „otežava dolazak u kontakt s potencijalno osjetljivim sadržajem''

Ograničeni sadržaji za tinejdžere. Facebook

M. Z.

10.1.2024

Kompanija Meta saopćila je jučer primjenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovirala „sigurnu i odgovarajuću“ upotrebu za njihov uzrast.

Koje su mjere

Grupa Menlo Park (Kalifornija) će sada podrazumijevano postaviti sve naloge adolescenata u strožiju konfiguraciju dvije društvene mreže, što „otežava dolazak u kontakt s potencijalno osjetljivim sadržajem“.

Mjera se odnosi na račune identificirane da pripadaju tinejdžeru čiji je uzrast između 13 godina (minimalno potrebno za registraciju) i 15 godina (18 godina u određenim zemljama).

Ta konfiguracija također ograničava pristup za druge korisnike, listu „prijatelja“, praćene naloge, kao i mogućnost komentiranja postavljenih poruka.

Pretraga određenih riječi kao su „samopovređivanje“, „samoubistvo“, „poremećaji u ishrani“ ili „bulimija“, neće dati nikakve rezultate za adolescente.

Umjesto toga, korisniku će biti prikazana poruka o prevenciji koja predlaže da kontaktira profesionalca, prijatelja ili da konsultira listu savjeta koji će mu vjerovatno pomoći, navodi se u poruci objavljenoj na web-stranici Meta.

Međutim, to neće spriječiti tinejdžera da razgovara o svojim mogućim problemima ili poteškoćama na Instagramu ili Facebooku s nekim od svojih kontakata.

Meta je posljednjih godina redovno kritizirana zbog naloga mladih korisnika na Facebooku i Instagramu.

Nakon što je najavila pokretanje Instagrama posvećenog mladima do 13 godina, Meta je konačno odlučila da odustane od njega, ujesen 2021.

Ranije podnesena tužba

Krajem oktobra 41 američka država podnijela je tužbu američkom građanskom pravosuđu protiv Mete, optužujući Facebook i Instagram da nanose štetu „mentalnom i fizičkom zdravlju mladih“.

Meta je tada saopćila da je već́ uvela niz alata za poboljšanu zaštitu mladih korisnika na svojim platformama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.