DRUŠTVENE MREŽE

Meta u Italiji kažnjena sa 6 miliona eura zbog kršenja zabrane oglašavanja kockanja

Italijanska istraga je otkrila prisutnost promotivnih sadržaja povezanih s kockanjem na 18 profila

Meta prekršila pravila o oglašavanju kockanja. Facebook

M. Z.

25.12.2023

Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, suočava se s velikom kaznom od 5,85 miliona eura od italijanskog tijela za komunikacije Agcoma. Spomenuta kazna proizlazi iz toga što je Meta prekršila italijansku nacionalnu zabranu oglašavanja kockanja.

Stroga pravila

Italijanska istraga je otkrila prisutnost promotivnih sadržaja povezanih s kockanjem na 18 profila, uključujući njih pet na Instagramu i 13 na Facebooku, uz 32 sponzorirana sadržaja. Agcom je ustvrdio da je Meta prekršila član 9. navedene uredbe, pružanjem platforme promotivnim sadržajima koji podržavaju online igre i klađenje s novčanim dobicima.

Italijanska zabrana oglašavanja kockanja, koja je na snazi od 2018. godine, obuhvata sve medije, uključujući društvene mreže. Agcomova odluka da kazni Metu u skladu je s njihovom obavezom da provedu zabranu navedenu u zakonskom proglasu od 12. jula 2018. godine, poznatijem kao "Proglas o dostojanstvu".

Posljedice za Metu

Suprotno tome što je pasivni domaćin za sadržaj koji postavljaju korisnici, Agcom je tvrdio da je Meta aktivno pružala usluge oglašavanja, čime je kompanija postala svjesna potencijalno nezakonite prirode sadržaja. Odluka je naglasila Metinu odgovornost za samo pet od 18 profila na Instagramu i Facebooku.

Nakon obavijesti o sporu Meta je uklonila 11 od 18 prijavljenih profila/računa, u skladu s članom 6. Uredbe o digitalnim uslugama (DSA). Regulatorna sankcija Agcoma uključuje obavijest i nalog za uklanjanje kojim se Meti nalaže da ukloni sadržaj koji krši autorska prava te obavijest i nalog za obustavu s naglaskom na sprečavanje sličnih kršenja u budućnosti, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.