AI TREND

Ukucaš tekst, dobiješ sliku: Meta lansirala novu hit-aplikaciju

Imagine AI je generator čija je upotreba besplatna, a čiji je interfejs maksimalno pojednostavljen

Imagine je već bio korišten u Meta AI četovima. Meta

E. Ag.

10.12.2023

Trendu kompanija iz Silicijske doline koje "traže svoje mjesto pod AI suncem" pridružila se i Meta. Kompanija u čijem vlasništvu je Facebook, pored šire primjene Meta AI asistenta, u okviru globalno najpopularnije čet aplikacije WhatsApp, kao i Instagrama i Messengera, najavila je i uvođenje generatora slika zasnovanog na vještačkoj inteligenciji nazvanog – Imagine AI.

Maksimalno pojednostavljen

To je samostalni proizvod, za sada namijenjen samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, sličan postojećim generatorima kao što su Midjourney i DALL-E. Ta dva su, međutim, nešto komplikovaniji za korištenje, kada je riječ o običnim korisnicima, a pored toga, njihova upotreba se plaća.

Imagine AI je generator čija je upotreba, barem trenutno, besplatna. A uz to, njegov interfejs je maksimalno pojednostavljen i sastoji se samo od boksa za unos teksta i tastera za generisanje slike.

Imagine je već bio korišten u Meta AI četovima, ali je sada "prerastao" čet prozore. Tako su korisnici u SAD dobili pristup generatoru slika na adresi imagine.meta.com, kojoj je moguće pristupiti da računara ili pametnog telefona, piše Smartlife.

Vodeni žig

Meta će na generisane slike dodavati nevidljivi vodeni žig (watermark), kako bi one lakše bile uočljive među slikama koje su proizvele druge alatke i aplikacije iste namjene.

Vodeni žig na slike nanosi poseban model dubokog učenja, koga može da detektuje samo drugi odgovarajući model, prenosi Android Authority. Žig je otporan na najčešće manipulacije kao što su sječenje ("kropovanje"), promjena ili korigovanje boja, pravljenje snimaka ekrana i slično.

Isti takav nevidljivi watermark u bliskoj budućnosti će se naći i na drugim proizvodima kompanije Meta koji koriste ili proizvode slike koje je generisala vještačka inteligencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.